Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika "Ortadoğu barış süreci hız kesti",ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,Suriye, İran ve Ortadoğu barış süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen yaz Suriye yönetiminin kimyasal silah saldırısını cezalandırmak amacıyla bulundukları ancak hayata geçirmedikleri hava saldırısı tehdidinin, bu ülkedeki iç savaşın gidişatını değiştirecek kadar güçlü olmadığını söyledi.

        Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne verdiği ifadede, ABD'nin Suriye'deki şiddeti durdurmak için yeterince çaba göstermediği yönündeki eleştirilere cevaben, geçen yaz sınırlı bir hava saldırısı planlandıklarını ve bunun, sadece Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in kendisine bağlı güçlere daha fazla kimyasal silah vermesini engellemeyi amaçladığını bildirdi.

        John Kerry, planlanan saldırının, Esad'in yeniden hesap yapmasını gerektirecek kadar yıkıcı bir etkiye sahip olmayacağını, bir ya da iki gün sürmesi kararlaştırılan saldırıyla mesaj göndermeyi hedeflediklerini, öte yandan bundan daha iyi bir çözüm yolu bulduklarını belirtti.

        Bu çözüm yolunun, Suriye'nin kimyasal silahlarının ülkeden çıkarılarak imha edilmesi konusunda anlaşmaya varılması olduğunu ifade eden Kerry, şimdiye kadar Esad yönetiminin kimyasal silahlarının yüzde 54'ünün ülkeden çıkarıldığını söyledi.

        ABD Dışişleri Bakanı, ülkesinin artan biçimde ılımlı Suriye muhalefetine yardım ettiğini dile getirirken, yardımın içeriği ve nereye gittiğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

        Kerry ayrıca Suriye'deki iç savaşın, dışarıdan güçlerin düzenleyeceği bir saldırıyla değil ancak müzakere edilmiş bir anlaşmayla sona ereceği öngörüsünde bulundu.

        İRAN

        ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran ile Rusya'nın duyum alındığı üzere petrol karşılığı mal anlaşmasını yürürlüğe sokması halinde ABD'nin ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi.

        Kerry, Obama yönetiminin, İran ve Rusya'yı bu anlaşma konusunda uyardığını belirterek, bunun, geçen kasım ayında Cenevre'de varılan geçici anlaşmayı ihlal edeceğini ve "ABD'nin yaptırımlarını tetikleyebileceğini" vurguladı.

        Rus Kommersant gazetesi, Rusya'nın İran ile petrol karşılığı mal anlaşması üzerinde çalıştığı ve bu bağlamda İran'dan günde 500 bin varil petrol satın almayı planladığını yazmıştı.

        ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ

        Kerry, Ortadoğu barış süreciyle ilgili olarak da İsrail'in geçen ay Filistinli liderlerin talep ettiği üzere Filistinli mahkumları serbest bırakmayı reddetmesi ve yeni bir yerleşim birimi inşaatını ilerletmesi üzerine sürecin hız kestiğini söyledi.

        Kerry, Filistin'in de müzakerelerin koşullarını ihlal eden devlet statüsü kazanma yönündeki girişimlerinin süreci olumsuz etkilediğini belirtti.

        John Kerry, öte yandan tarafların müzakereleri sürdürme isteklerini dile getirdiklerini anımsattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ