Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye kınama

        ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen 'Ermeni Soykırımı' karar tasarısının 12’ye 5 oyla kabul edilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan sert bir açıklama yapıldı.

        Bakanlıktan yazılı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi bir karar tasarısını (S.Res.410) oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konumu, yetkisi ve sorumluluk alanıyla bağdaşmayan bir tasarrufta bulunmuştur. Tarihi ve hukuku çarpıtan bu siyasi istismar çabasını reddediyor, peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun sözkonusu girişime öncülük edenleri kınıyoruz.

        İnsanlığa çok büyük acılar yaşatan Birinci Dünya Savaşı sırasında cereyan eden trajik 1915 olaylarına ilişkin adil bir hafızaya, bu ortak tarihin sahipleri olan Türkler ve Ermeniler tarafından birlikte diyalog ve empati yoluyla nasıl ulaşılabileceği yoğun biçimde ve her yönüyle esasen irdelenmektedir. Türkiye-Ermenistan protokollerine de yansıtılmış olan Ortak Tarih Komisyonu kurulması? önerimiz, bu çerçevede hala gündemdedir.

        Önümüzdeki dönemde, ABD Kongresinin, bu gibi yapıcı olmayan girişimlerle Türkiye-ABD ikili ilişkilerine zarar vermek yerine, mevcut konjonktürde her zamankinden daha fazla önem arz eden tarihi ittifak ve ortaklığımızı pekiştirmeye yönelik çabalar içinde olması; bu ve benzer karar tasarılarının yasama gündemi içinde daha ileriye götürülmemesi önem taşımaktadır."

        DAVUTOĞLU JAPONYA'DAN YANIT VERDİ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarının Senato'da kabul edilmeyeceğini düşündüklerini belirterek, "Bu tür istismar çabaları sonuç vermez. Türk-Amerikan ilişkilerinin zarar görmesinden kimse fayda görmez. Türk-Amerikan ilişkileri şu anda stratejik anlamda dünyada birçok sorunun çözümü bağlamında en önemli ilişkilerden biridir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ