Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Gizli işkence raporu basına sızdı,CIA'nın yürüttüğü, "güçlendirilmiş sorgulama tekniklerinin" kullanıldığı gizli rapor basına sızdı

        Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) yürüttüğü, "güçlendirilmiş sorgulama tekniklerinin" kullanıldığı terörle mücadele programına ilişkin ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin yaptığı 6 bin 600 sayfalık değerlendirmenin özeti ve sonuçlarına ilişkin gizli rapor basına sızdı.

        Komite'nin işkence konusundaki bulgularını içeren, iki sayfadan oluşan rapor The McClatchy haber servisi tarafından kamuoyuna açıklandı.

        Raporda yer alan bulguların, CIA’nın, 11 Eylül saldırılarının ardından terör şüphelilerine uygulanan, su işkencesi de dahil olmak üzere sert ve acımasız sorguya çekme yöntemlerinin verimliliği konusunda ABD yönetimine sürekli yanıltıcı bilgi verdiğini gösterdiği bildirildi.

        ABD devlet görevlileri ile terör nedeniyle gözaltına alınan kişilerin isimleri ve CIA hapishanelerinin bulundukları yerler de dahil olmak üzere, ulusal güvenlik için tehlike oluşturacak bilgileri gizleyerek yayımlayan haber servisi, Komite’nin raporda bahsi geçen tespitlere nasıl ve niçin vardığını açıklamadı.

        Haber servisine göre, Komite'nin belirlenen 20 bulguyu içeren raporu, “güçlendirilmiş sorgulama tekniklerinin” dişe dokunur bilgi sağlamada başarısız kaldığını gösteriyor.

        "CIA’nın, George W. Bush yönetimini, Kongre'yi ve halkı, gözaltına alınanlara yönelik katı muamelenin, terörle mücadele açısından önemi konusunda yanılttığı”, “gözaltına alınan kişiler üzerinde yönetimce izin verilmeyen sorgu teknikleri kullandığı”, “kişileri uygunsuz şekilde gözaltına aldığı” ve “eylemlerini hiçbir zaman doğru dürüst değerlendirme süzgecinden geçirmediği” Komite raporunda belirlenen diğer önemli sonuçlar olarak sıralandı. CIA’nın sorguya çekme teknikleri ve gözaltı şartlarının, kurumun “politika yapıcılarına taahhüt ettiklerinden acımasız ve çok daha kötü" olduğu da raporda vurgulandı.

        Rapor, gizliliğinin kaldırılması için geçen hafta Senato İstihbarat Komitesi’nde yapılan oylamanın ardından ulusal güvenlik için tehdit oluşturacak bilgilerden temizlenerek kamuoyuna açıklanması için ABD Başkanı Barack Obama yönetimin incelemesine açılmıştı.

        Senato heyetinin Demokrat Partili Başkanı Senatör Dianne Feinstein, henüz üzerindeki gizlilik ibaresi kalkmamış olan raporun nasıl basına sızdığı konusunda inceleme başlatıldığını duyurdu. Feinstein, “Komite bu izinsiz ifşaat konusunda soruşturma başlattı ve ben bu konuyu Adalet Bakanlığı’na havale etmeyi düşünüyorum” dedi.

        CIA AÇIKLAMASI

        Raporun açıklanmasının ardından basına konuşan CIA sözcüsü Dean Boyd, üzerindeki gizlilik ibaresinin henüz kalkmamış olması nedeniyle raporun yayımlanması konusuna değinmeyeceğini söyledi. CIA’nın Senato Komitesi’nin raporun halka açıklanmasını istediği kısımlarına ilişkin “hızlı bir gözden geçirmede” bulunduğunu belirten Boyd, buna karşılık kurumun raporda yer alan çok sayıda hususa katılmadığını vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ