Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Rusya köşeye sıkıştı.

        Ukrayna'da yaşanan gelişmeler üzerine Rusya'nın çağrısı ile acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, Rusya tepkilerin hedefi oldu. Suriye konusunda Rusya'ya destek veren Çin bile Ukrayna meselesinde sesiz kalmayı tercih etti. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Rusya’nın BM temsilcisi Vitaliy Çurkin’e zor anlar yaşattı.

        ABD temsilcisi, Rusya'yı gerçekleri çarptırmakla suçladı. Rus medyasının yalan ve propaganda aletine dönüştürüldüğünü savundu. "Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın iddia ettiği gibi barışçıl yoldan hakkını arayan protesto gösterileri değil, askeri operasyon gerçekleştiren yabancı ülke komandoları operasyon yapıyor. Bu askeri operasyonunu temel amacı Ukrayna’da 25 Mayıs tarihinde yapılması öngörülen başkanlık seçimlerini baltalamaktır" denildi.

        İngiltere temsilcisi, Kırım'a asker göndermediğini söyleyerek bütün dünyayı kandıran Rusya'nın aynı senaryoyu Ukrayna'da da uygulayacağını düşündüğünü dile getirdi.

        "Rusya dünyada İnternet varlığından habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor" diyen Fransa temsilcisi, "Rusya son aylarda Ukrayna konusunda yapıcı tek bir adım bile atmadı. Kiev’deki yeni yönetimi karalamak için elinden geleni yapıyor" dedi.

        Suriye konusunda Rusya'ya destek veren Çin de bu sefer farklı bir tutum sergiledi. Çin temsilcisi toplantıda, Ukrayna'daki gerilimin tırmanmasının kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.

        Rusya'nın bölücülük faaliyetlerine son vermesi gerektiğini dile getiren Lüksemburg temsilcisi de Ukrayna'da Kırım benzeri bir senaryonun tekrar edildiğini savundu.

        RUSYA SUÇLAMALARI REDDETTİ

        Toplantıda getirilen suçlamaları kesin bir dille reddeden Rusya temsilcisi Vitaliy Çurkin ise "Bizi devamlı suçluyorsunuz. Ukrayna’ya komando orduları gönderdiğimizi iddia edip duruyorsunuz. Kiev’de Maidan olayları patlak verdiğinde neredeydiniz. Şu an Ukrayna’nın kendisinde Rusya baş düşman ilan edilmiş vaziyette. Bu ırkçılıktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ