Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya, Ukrayna, olaylar, kırım, kiev, resmi binalar, işgal, halk, ayaklanma

        Ukrayna'daki Avrupa Birliği yanlısı geçici yönetim, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra ülkenin doğusundaki kentlerde de büyük bir isyanla karşı karşıya. Ülkenin doğusundaki yaklaşık 10 şehirde Rusya yanlısı Ukrayna vatandaşları resmi binaları işgal etti. Resmi binaları polislerle çatışarak işgal eden Rusya yanlısı muhalifler AB yanlısı Kiev yönetiminin bölgenin bağımsızlığı için referandum yapılmasına izin vermesini talep ediyor. Muhalifler, resmi binaları dün terk etmeyerek, azledilen Viktor Yanukoviç'in yerine getirilen geçici Devlet Başkanı Oleksadır Turçinov'un pazar günü kendilerine verdiği bir günlük süreyi de reddettiler. Turçinov göstericileri binaları terk etmemeleri halinde Ukrayna ordusunun kentlere gireceğini açıkalmıştı. Ancak Turçinov verdiği sürenin dolmasının ardından yaptığı açıklamada BM'nin söz konusu kentlere barış gücü askeri göndermesini talep etti.

        "İTAATSİZLİK" ÇAĞRISI

        Turçinov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmede Rusya yanlıların gösteri yaptıkları kent ve kasabalarda gönderilecek barış güctyle operasyon yapılabileceğini belirtti. Ancak Turçinov'un önerisinin kabul edilmesi için Rusya'nın da veto yetkisine sahip daimi üyesi BM Güvenlik Konseyi'nin onay vermesi gerekiyor. Bu arada azledilen Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de dün orduya çağrıda bulunarak halka silah doğrultmamasını istedi.

        UKRAYNA POLİSİ RUS ALBAYIN EMRİNE GİRDİ

        Kiev'in 730 kilometre güneydoğusundaki Donetsk'te polisler Rusya'ya bağlı olduğunu söyleyen bir komutanın emrine girdi. Kırım'ın başkenti Simferopol'den geldiğini öne süren kamuflajlı kişinin kendisini albay rütbesinde tanıttığı belirtiliyor. Rusya pasaportunu polislere ibraz eden şahsın ilk emri ise, binaları işgal eden eylemcilere müdahalede bulunulmaması oldu. Ayrılıkçı grupların bölgedeki kamu binaları işgali ise devam ediyor.

        PROVOKASYON MU?

        Kiev yönetimi Rusça konuşulan kentlerdeki göstericilerin Moskova yönetimi tarafından provoke edildiğini iddia ediyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı da dün bir açıklamada bulunarak Rusya'nın Ukrayna'yı karıştırmaya çalıştığını öne sürdü. Aynı şekilde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de "Ukrayna'da yaşananları Rusya'nın planladığı konusunda şüphe yok" dedi. Göstericilerin arasında otomatik tüfek taşıyan bazı milislerin bulunması, Kiev yönetimin Rusya'ya yönelik suçlamalarındaki haklılık payını artırıyor.

        "CASUSUMUZ YOK"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ