Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Müslüman Kardeşler'e adaylık yasağı, Müslüman Kardeşler'e adaylık yasağı darbesi.

        Mısır'da geçen hafta resmi gazetede yayınlanan kararla Müslüman Kardeşler üyelerine yeni cezaların uygulanması süreci hızlandırılmıştı. Başbakan İbrahim Mihlib, Müslüman Kardeşler hareketinin eylemlerini yasaklayan yeni bir terör yasası imzaladı.

        Resmi gazetede yer alan karar Müslüman Kardeşler (İhvan) hakkında “terör suçu yaptırımlarının uygulanmasını” öngörüyor. Başbakan Mihlib’in ofisinden yapılan açıklamada, kabine tarafından kabul edilen kararların henüz cumhurbaşkanın tarafından onaylanmamasına rağmen yürürlüğe gireceği belirtildi.

        Karara göre bu haftadan itibaren İhvan’a üye olan, faaliyetlerine katılan, bunları sözlü veya yazılı olarak teşvik eden, mali destek sağlayan ve kararın yayınlanmasından sonra teşkilatta görev almaya devam edenlere cezalar gelecek. Metinde ayrıca asker ve polise, kamu kurumları, üniversiteler ve öğrencileri “İhvan’ın teröründen koruma” çağrısı yapıldı. 1998 Terörle Mücadele Anlaşması’na imza atan Arap ülkelerinden de anlaşmanın gereklerini yerine getirmeleri talep edildi.

        CAMİLERE YENİ ATAMALAR

        Mısır hükümeti, ayrıca Müslüman Kardeşler’in camilerdeki kontrolünü ortadan kaldırmak için 12 bin hatibi görevden alarak, 17 bin 248 yeni atama yaptı. Yeni atanan hatiplerin Ezher ya da Vakıflar Bakanlığına bağlı İslam Kültür Enstitüsü mezunlarından seçildiği belirtildi. Mısır Vakıflar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, atamanın camilerin “radikallerin kontrolünden” çıkarmak için yapıldığı kaydedildi.

        MÜBAREK’TEN BETER

        Mısır’da 3 Temmuz 2013’teki askeri darbenin ardından göreve gelen yeni yönetim 25 Aralık 2013’te İhvan'ı “terör örgütü” ilan etmişti. Müslüman Kardeşler'in hali hazırda binlerce üyesi hapiste. Mart ayında 529 Müslüman Kardeşler üyesi hakkında idam cezası verildi. Arap Baharı ile devrilen eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarında 90 İslamcı militan idama mahkum edilmiş, 68'inin cezası infaz edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ