Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ABD'den Ukrayna açıklaması

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Cenevre'de belirtildiği gibi, ortak açıklama uygulamaya geçmedikçe sadece bir parça kağıttır. Burada olması gereken ise tansiyonun azalması" dedi.

        Psaki, günlük basın toplantısında, internette yer alan Ukrayna'nın doğusundaki silahlı Rusya yanlısı kişilerin aslında gerçek Rus askeri olduğuna dair iddialar içeren ve kişiler arasındaki benzerlikleri gösteren fotoğraflarla ilgili soruları yanıtladı.

        Ukraynalıların paylaştığı ve birçok ABD'li yetkilinin de Twitter'da twitlediği bu fotoğrafların, Rusya ile Ukrayna'daki silahlı guruplar arasındaki bağları daha fazla ortaya koyan bir kanıt olduğunu belirten Psaki, zaten uzun süredir silahlı gruplar ile Rusya arasındaki güçlü bağları ABD olarak kendilerinin dile getirdiğini hatırlattı.

        Psaki, fotoğrafları "kanıt" olarak gördükleri bu kanıya sadece fotoğraflara bakarak mı karar verdikleri yoksa arkasında başka istihbarat bilgilerinin olup olmadığına yönelik soruyu ise yanıtsız bıraktı. Psaki, bu fotoğrafların kendilerinin de belirttiği iki taraf arasındaki bağlantıya görsel bir kanıt da sağladığını ifade etti.

        KERRY VE LAVROV'DAN TELEFON GÖRÜŞMESİ

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün telefon görüşmesi yaptıklarını da dile getiren Psaki, görüşmede Kerry'nin Rusya'ya, silahlı gruplara işgal ettikleri binalardan çıkmaları yönünde kamuoyu önünde seslenme de dahil, Cenevre anlaşmasını uygulamaya yardım etmek için somut adımlar atması çağrısında bulunduğunu kaydetti.

        Psaki, Kerry'nin ayrıca Rusya'ya, Ukrayna'daki ayrılıkçılara, Rusya'nın Cenevre anlaşmasını desteklediği ve tansiyonun düşmesini istediğine yönelik çok açık bir mesaj göndermek için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'yla çalışmak için kıdemli bir diplomat ataması çağrısını yaptığını bildirdi.

        Kerry'nin, görüşmede, Rusya'dan, hem söylem hem de eylemleriyle Cenevre anlaşmasına eşit düzeyde bir bağlılık göstermesini beklediklerini ifade ettiğini belirten Psaki, "Cenevre'de belirtildiği gibi, ortak açıklama uygulamaya geçmedikçe sadece bir parça kağıttır. Burada olması gereken ise tansiyonun azalması" dedi.

        Psaki, bir soru üzerine Cenevre sonrasında Rusya'dan bazı adımlar gördüklerini ama daha fazla adıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

        "SURİYE'DEKİ İDDİALARA İNCELİYORUZ"

        Psaki, Esad rejiminin, Suriye'de Devlet Başkanlığı seçiminin 3 Haziran'da yapılacağına yönelik açıklamasını değerlendirdi.

        Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve ailesinin hiçbir zaman özgür ve adil seçimler düzenlemediğine dikkati çeken Psaki, yeni duyuruyu da “demokrasi parodisi” olarak tanımladı.

        Psaki, seçim kararının Cenevre’deki çerçeve anlaşmasının altını kazıdığını kaydederek, "Rejiminin bu kararı, Cenevre bildirisinin, adil ve özgür seçimlere götürecek anayasal reformları denetlemek için geçici hükümet organının kurulması çağrısıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir" ifadesini kullandı.

        Suriye rejiminin hiçbir kredibilitesi olmadığına işaret eden Psaki, “Rejimin, temsil etme iddiasında olduğu seçmenlerini katlettiği bir ortamda, fiili referendum çağrısı yapmasının içi boş” dedi.

        "KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞI İDDİALARI

        Psaki, Esad rejimine bağlı güçlerin, 11 Nisan'da Hama'nın Kefr Zeyta bölgesine düzenlediği saldırılarda kimyasal silah kullandığına yönelik haberlerin sorulması üzerine, “Muhaliflerin ağırlıklı olduğu Kefr Zeyta’da, zehirli endüstriyel kimyasalın, sanırım klorin, kullanıldığına yönelik işaretler var. Bundan (Esad) hükümetinin sorumlu olduğuna dair iddiaları inceliyoruz” dedi.

        Tüm iddiaları ciddi biçimde ele aldıklarını belirten Psaki, sahada ne olduğunu araştırdıklarını ve bunların ardından uluslararası partnerleriyle Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik herhangi bir ihlalin olup olmadığına karar vereceklerini bildirdi.

        Psaki, bir soru üzerine, klorinin birinci ve ikinci öncelikli bir kimyasal olmadığını ama nasıl kullanıldığının araştırılması gerektiğini ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ