Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kriz yaratan gemi yeniden Boğazlar'da, Rusya'yla kriz yaratan ABD gemisi yeniden Boğazlar'da.

        Çanakkale Boğazı’ndan bugün bir kez daha geçiş yapan ABD Donanması’na ait "USS Taylor" fırkateyni, 43 gün aradan sonra yeniden 'sıcak bölge' Karadeniz’e çıkıyor.

        ABD donanmasına ait "50" borda numaralı "USS Taylor", bu sabah Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı. Türk Sahil Güvenlik Botu’nun eşlik ettiği savaş gemisi Çanakkale önlerine ulaştı. Boğazda manevra yapan gemi, Nara Burnu’nu dönerek Marmara Denizi’ne doğru yol aldı.

        ABD savaş gemisi, daha önceki Karadeniz görevi sırasında Samsun'da karaya oturduğu için bölgede 21 günden fazla kalmış ve bu durum Rusya’nın tepkisine yol açmıştı.

        RUSYA TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMIŞTI

        USS Taylor fırkateyni, ABD Donanması’nın 2014 yılında Karadeniz’e gönderdiği ilk gemiydi. Şubat ayı başında Rusya’daki Soçi Kış Olimpiyatları’nın güvenliğinin sağlanması kapsamında Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nı geçerek Karadeniz’e açılan “USS Taylor”, yakıt takviyesi için Samsunport Sanayi Rıhtımı’na girdiği sırada pervanesi kırılmıştı. Onarımı bir türlü tamamlanamayan savaş gemisi, 1936 Montrö Anlaşması uyarınca Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler için konan 21 günlük süreyi aşmıştı. Olayın ardından geminin kumandanı Dennis Volpe görevden alınmıştı.

        ABD savaş gemisi, 10 Mart tarihinde ’Coastal Voyager’ adlı Hollanda bayraklı römorkör tarafından çekilerek onarım için Girit Adası’na götürülmek üzere Türk boğazlarından geçirilerek Ege Denizi’ne çıkmıştı. Ancak ABD savaş gemisinin Karadeniz’de 21 günden fazla kalması üzerine Rusya, ABD’ye tepki göstermiş, Türkiye’yi de ABD savaş gemilerine Montrö’yü deldirdiği gerekçesiyle suçlamıştı.

        KARADENİZ'DE NATO TATBİKATI

        Öte yandan NATO, Karadeniz'de Amerikan ordusu tarafından eğitilen yunus ve denizaslanlarının da katıldığı bir askeri tatbikat düzenleyecek. ABD ve Karadeniz'e kıyısı olan NATO ülkelerinin deniz kuvvetlerinin düzenleyeceği tatbikata, Amerikan ordusuna ait 20 yunus ve 10 denizaslanı da katılacak.

        Bu çerçevede "düşman radarlarını şaşırtma, yunus ve denizaslanlarıyla mayın avlama ve deniz kuvvetlerine bağlı dalgıçlarla su altı operasyonları düzenleme" tatbikatları düzenlenecek.

        Tatbikatta Amerikan ordusu tarafından geliştirilen yeni su altı operasyon silahları da denenecek. Tatbikatta ayrıca, askeri yunus ve denizaslanları için geliştirilen yeni bir zırhın da deneneceğini duyuruldu.

        Amerikan ordusu, Rusya'ya sınırı olan Polonya ve Estonya'da da askeri tatbikat yapmaya hazırlanıyor.

        Yaklaşık 150 Amerikan askerinin katılması ve askeri tatbikatların önümüzdeki birkaç hafta içinde yapılması beklenen tatbikata Polonya ve Estonya'nın yanı sıra başka Doğu Avrupa ülkelerin de katılabileceği duyuruldu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ