Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Aday olamaz" iddiası, Muhalifler: "Esad kanunen aday olamaz, BM: "Mevcut şartlar altında seçim yapılamaz", Birleşmiş Milletler'den Esad rejimine seçim tepkisi.

        Suriye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran'da yapılacağının açıklanmasının ardından muhalifler, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın adaylığını hiçbir koşulda kabul etmeyeceklerini bildirdi.

        Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Hukuk Komisyonu Başkanı Heysem Malih, Esad'ın isminin savaş suçluları listesinde olduğunu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağını belirterek, Esad'ın kanunen aday olamayacağını söyledi.

        Heysem Malih, Arabistan'da yayın yapan El Vatan gazetesine verdiği demecinde, ülkeyi harabeye çeviren ve halkını öldüren birisinin yeniden cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını söyledi.

        Heysem Malih, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin masasına konulacak isim listesinde Esad ve tüm ekibinin olması gerektiğini aktardı.

        BM: "MEVCUT ŞARTLAR ALTINDA SEÇİM YAPILAMAZ"

        Birleşmiş Milletler, çok sayıda insanın evlerini terk ettiği ve krizin sürdüğü Suriye'de yetkililerden cumhurbaşkanlığı seçimini yapmamalarını istedi. Suriye hükümeti, dün seçim tarihini 3 Haziran olarak ilan etmişti.

        New York'ta gazetecilere konuşan BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin mevcut şartlar altında seçim yapılamayacağını söylediklerini aktardı. Dujarric, seçimin yapılması halinde, siyasi sürecin ve ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu siyasi çözüm perspektifinin zarar göreci uyarısını yaptı. BM Sözcüsü, seçimin Cenevre mutabakatının ruhuna da aykırı olduğunu vurguladı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ