Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna ordusu operasyona başladı , Ukrayna'da sıcak saatler.

        Ukrayna hükümetinin, protestoların yaşandığı doğudaki Slavyansk ve Mariupol kentlerindebaşlattığı terör operasyonunu, Rusya'nın batı ve güney sınırında tatbikata başlaması nedeniyle durdurduğu iddia edildi.

        Ukrayna basınında yer alan iddialara göre, geçici Cumhurbaşkanı Alexander Turçinov'un emriyle doğu bölgesinde başlatılan terör operasyonu durduruldu.

        Haberlerde, Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik başlatılan operasyonun durdurulma nedeni olarak, Moskova yönetiminin Ukrayna sınırında tatbikata başlaması ve Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına girme tehlikesi gösterildi. Haberlere kaynak gösterilen yetkilinin, son gelişmeler doğrultusunda yeni bir plan oluşturulacağını ifade ettiği belirtildi.

        Ukrayna hükümeti sabah saatlerinde ayrılıkçıların yoğun olduğu Slavyansk'ta operasyon yapmış, İçişleri Bakanlığı operasyonda 5 ayrılıkçının öldüğünü açıklamıştı.

        Bunun üzerine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, batı ve güney bölgesinde askeri tatbikata başladıklarını duyurmuştu.

        OPERASYON ÖNCESİ SİVİL HALK UYARILDI

        Operasyon başlamadan önce güvenlik güçlerinin bölgenin yerlilerini hoparlörlü bir araçla uyardığı açıklanmıştı. Şehir sakinlerinin operasyon için hazırlandığı, birçok mağaza ve okulun şehir genelinde kapatıldı belirtildi. Silahlı isyancıların elinde tuttuğu Slavyansk Belediye Binası'nda siviller binadan çıkarıldı ve silahlı çatışma için pozisyon alındı. Yaşanan çatışma sonucunda belediye binasının isyancı gruplardan alındığını açıklandı.

        TURÇİNOV'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI

        Ukrayna'nın geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Rusya'ya askerlerini sınırdan çekmesi, Ukrayna'nın iç işlerine karışmayı bırakması ve "sürekli tehditlerini ve şantajlarını" sonlandırması çağrısında bulundu.

        Geçici Cumhurbaşkanı Turçinov, Rusya'nın sınırda askeri tatbikat başlatması sonrasında resmi parlamento televizyonu Rada'dan ulusa sesleniş konuşması yaptı. Rusya'nın, Ukrayna sınırında açıkça silahlı kuvvetlerini yoğunlaştırdığını söyleyen Turçinov, "Terörist tehditlerine teslim olmayacağız ve vatandaşlarımızı korumak için tedbirler almaya devam edeceğiz" dedi.

        Yaptığı konuşmada Rusya'ya açık bir çağrıda bulunan Turçinov, "Rusya'dan, Ukrayna'nın içişlerine karışmayı bırakmasını, sürekli tehdit ve şantajlarını sonlandırmasını ve ülkemizin doğu sınırlarından askerlerini çekmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ