Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Ukrayna'dan Rusya'ya savaş tehdidi

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa, Moskova yönetiminin Ukrayna sınırında tatbikat yapma kararıyla ilgili olarak, Rusya ile savaşmaya hazır olduklarını belirtti.Ukrayna, Rusya'dan, sınırın diğer tarafında yaptığı askeri tatbikatlarla ilgili 48 saat içinde açıklamada bulunmasını istedi.

        Deşçitsa, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yaptığı açıklamada, askeri tatbikatın bölgedeki durumu fazlasıyla kızıştırdığını söyleyen Deşçitsa, "Rusya'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesinin kendilerine ders olduğunu" vurguladı.

        "Bu tecrübeyle Ukrayna'yı istila etmeleri durumunda Rus birlikleriyle savaşırız" diyen Deşçitsa, "Ukrayna halkı ve ordusunun bunu yapmaya hazır olduğunu" kaydetti.

        Deşçitsa, "Tatbikatının, Ukrayna sınırına daha önce planlanandan daha yakın bir bölgede yapıldığını" da belirterek, Rus askerlerinin bölgeden çekilmesini istedi.

        Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, güney ve batı bölgelerinde askeri birliklerin tatbikata başladığını açıklamış, Ukrayna hükümetinin doğu bölgelerinde terör operasyonuna başlamasının endişe verice olduğunu belirterek, "Bu sebeple Rusya'nın bu tür gelişmelere tepki vermek zorunda olduğunu" belirtmişti.

        UKRAYNA 48 SAAT SÜRE VERDİ

        Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun sınırın Rusya tarafında askeri tatbikatlara başladıklarına ilişkin sözlerine atıfta bulunularak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Viyana Belgesi çerçevesinde bu ülkenin, tatbikatlar hakkında 26 Nisan akşamına kadar izahat vermesi gerektiği belirtildi.

        Moskova'nın, Kiev yönetiminin silahlı gruplara karşı yürüttüğü operasyonu etkilemek istediği vurgulanan açıklamada, özellikle Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına girme ihtimaline yönelik uyarılar içeren açıklamaların ardından Rusya'nın tatbikatlarının endişeleri artırdığı kaydedildi.

        HELİKOPTERDEN BİLDİRİ ATTILAR

        Ukrayna yönetimi, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Slavyansk ile Kramatorsk kentlerinde, helikopterden bildiri attı.

        İçişleri Bakanlığı ve emniyetin acil durumda kullanılacak telefon numaralarının yer aldığı bildiride, Slavyansk ve Kramatorsk kentlerinde yaşayanlara olası terör saldırılarına ve provokasyonlara karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

        Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal ettiği binalardan uzak durulması istenen bildiride, canlı kalkan olarak kullanılma ve rehin alınma riskine karşı uyarıda bulunuldu.

        BM GENEL SEKTERİ ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'da devam eden şiddet konusunda bir kez daha endişesini belirtti.

        BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın, can kaybı, istikrarsızlık ve korkuya neden olan Ukrayna'nın doğusundaki şiddetten derin kaygı duyduğu ifade edildi.

        Ban'ın, Ukrayna'daki durumun, kontrolden çıkacak ve önlenemeyecek boyutlara doğru hızla ilerlediği konusunda çok ciddi endişeleri bulunduğu bildirilen açıklamada, Genel Sekreter'in ayrıca güçlü ifadelerle tüm tarafların Cenevre Bildirisi kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesinin gereğinin altını çizdiği vurgulandı.

        Açıklamada, Ban'ın, ne pahasına olursa olsun, askeri eylemden kaçınılmasını istediği ve tüm taraflara, şiddet, korkutma veya kışkırtıcı eylemlerden derhal kaçınarak, tansiyonu düşürmeleri konusunda bir yol bulmaları çağrısında bulunduğu kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ