Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa Parlamentosu seçim, Merkel seçim oy kaybı, Hollande oy kaybı, AP seçimleri

        Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, AlmantaBaşbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti.Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimleri, ilk sonuçlara göre aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin zaferiyle sonuçlandı.Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti ise büyük yenilgiye uğradı, 3. oldu.Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu sonuçların ardından meclisi lağvederek erken seçimlere gitmesini istedi.

        Almanya'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkarırken, avro karşıtı popülist AfD partisi yüzde 6,5 oyla 6 milletvekili çıkaracak güce ulaştı.

        Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin sandık çıkış anketlerine göre, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti.

        Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6,8 puan artırıp 27,6'ya, milletvekili sayısını da 23'ten 27'ye yükseltti.

        İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.

        AŞIRI SAĞCI PARTİ AP'DE

        Almanya Anayasa Mahkemesinin şubat ayında AP seçimlerinde yüzde 3 seçim barajını kaldırmasının ardından, aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ilk kez AP'de sandalye kazandı. İlk sonuçlara yabancı düşmanı NPD, yüzde 0,8 oy oranıyla 1 milletvekiline sahip olacak.

        Göçmenlere karşı olumsuz görüşleriyle bilinen Hür Seçmenler Partisi (FW) de yüzde 1,4 oy oranıyla 1 milletvekilliği elde etmesi bekleniyor.

        AFD YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

        Avro karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD), ilk sonuçlara göre oy oranını yüzde 6,5'e yükselterek 6 milletvekili çıkarabilecek güce ulaştı.

        Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerinde yüzde 4,7 oy alan AfD, yüzde 5 barajını aşamadığı için parlamento dışında kalmıştı.

        Avrupa Birliği'ne karşı olmayan AfD, ortak para birimi avronun Alman halkının çıkarlarına aykırı olduğunu savunuyor. AfD, Avro Bölgesi'ni düzenleyen kurallarda radikal değişikliklere gidilmesini ya da avronun feshedilmesini istiyor. AB'nin genişleme sürecine şüpheyle yaklaşan AfD, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkıyor ve müzakerelerin durdurulmasını talep ediyor.

        YEŞİLLER OY KAYBETTİ

        Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, muhalefetteki Yeşiller Partisi, yüzde 10,9 oy oranıyla AP'de 11 milletvekilliği elde ediyor.

        2009 yılında yapılan seçimlerde Yeşiller yüzde 12,1'lik oy oranıyla 14 milletvekili çıkarmıştı.

        Muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) oy oranını yüzde 7,5'ten, yüzde 7,8'e yükseltirken, AP'deki 8 sandalyesini korudu.

        Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) büyük bir hezimet yaşadı ve 9 sandalye kaybetti. 2009'da yüzde 11 oy olan FDP, yüzde 3,1'e geriledi.

        İlk sonuçlara göre, Almanya'da AP seçimlerine katılım oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ülkede 2009 yılında yapılan AP seçimlerine katılım yüzde 43,3'te kalmıştı. Bugün Almanya'nın 16 eyaletinin 10'unda yapılan yerel seçimler nedeniyle AP seçimlerine katılımın 2009'a göre daha yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

        FRANSA'DA AŞIRI SAĞ PARTİ ÖNDE BİTİRDİ

        Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimleri, ilk sonuçlara göre aşırı sağ partinin zaferiyle sonuçlandı.

        Sandık çıkışı yapılan anket sonuçlarına göre, aşırı sağcı Ulusal Cephe, Avrupa Parlamentosu'na 24, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) 20, iktidardaki Sosyalist Parti 13, Demokrasi Hareketi (Modem) ve Demokratlar Birliği (UDI) listesi 7, Çevreci Parti 6, radikal sol listesi 3 ve diğer sol grup listesi 1 parlamenter gönderecek.

        Fransa'nın Avrupa Parlamentosu'nda 74 üyesi bulunuyor. Seçim öncesi anketler de, yarışı aşırı sağ partinin önde bitireceğini ortaya koymuştu.

        İktidara küskün seçmenlerin sandığa gitmemesinin aşırı sağın seçimde başarılı olmasında etkili olduğu tahmin ediliyor. Bu seçimde kayıtlı seçmenin yüzde 56,5'i sandığa gitmedi.

        Aşırı sağ, seçimlerin tek turlu olması nedeniyle de önemli bir şansa sahip oldu. Fransa'da yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turlu olması nedeniyle aşırı sağ, seçimlerde oy potansiyelini gerektiği kadar sandığa yansıtamıyordu.

        Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu sonuçların ardından meclisi lağvederek erken seçimlere gitmesini istedi.

        Seçim zaferinin kesinleşmesinin ardından basına açıklama yapan Le Pen, "Fransız seçmenin bugün iradesini güçlü bir şekilde sandığı yansıtmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande başka ne yapabilir" ifadesini kullandı. Le Pen'in erken seçim çağrısına karşı çıkan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bununla birlikte seçim sonucunun partisi için "deprem etkisi" yarattığını belirtti ve kendileri için bir "uyarı" niteliği taşıdığını söyledi.

        Bugünkü seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 25'ini alan Le Pen'in partisinin Avrupa Parlamentosu'na 24 parlamenter göndermesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ