Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna'da biri Türk 4 gözlemci kayıp, Ukrayna'da 4 gözlemci kayıp, Ukrayna'da AGİT temsilcileri kayıp.

        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı olarak Ukrayna'nın doğusunda görev yapan 4 gözlemciden haber alınamıyor. Rus Dışişleri Bakanı gözlemcilerden birinin Türk olduğunu söyledi.

        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı olarak Ukrayna’nın doğusunda görev yapan 4 gözlemcinin kaçırıldığı ve içlerinden birinin Türk olduğu bilgisi Dışişleri Bakanlığı yetkililerince de doğrulandı.

        Kaçırılan AGİT gözlemcisi Türk'ün Mehmet Kılıç olduğu öğrenildi. Türk diplomatik kaynaklar olaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Edindiğimiz gayrı resmi bilgilere göre kaçırılan dört gözlemcinin de sağlık durumu iyi. Hepsinin sıhhati yerinde. Gözlemcileri alıkoyan grup henüz belli değil ancak Rus yanlıları olduğunu tahmin ediyoruz. Cep telefonları kaçırılan kişilerce toplandığı için gözlemcilerle doğrudan irtibat kuramıyoruz ancak en kısa sürede serbest bırakılmalarını bekliyoruz.”

        DÜNDEN BERİ HABER ALINAMIYOR

        Viyana merkezli AGİT tarafından yapılan açıklamada de 4 kişilik gözlem ekibinin Donetsk'te rutin devriye görevi gerçekleştiren dört kişilik gözlem ekibinden dünden bu yana haber alınamadığı kaydedildi.

        Örgütün açıklamasında 4 gözlemcinin de Özel Gözlem Misyonu'nun uluslararası üyeleri oldukları ifade edildi. BBC muhabiri Bethany Bell, Twitter'dan yazdığı mesajda, AGİT'ten bir sözcünün kendisine verdiği bilgiye dayanarak gözlemcilerin Türk, İsviçre, Estonya ve Danimarka vatandaşı olduklarını duyurdu.

        Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te dünden beri çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya yanlılarının dün havalimanını işgal etmesiyle birlikte Ukrayna güçleri de hava operasyonuyla karşılık vermişti.

        Ukrayna'da geçtiğimiz Pazar günü milyarder işadamı Petro Poroşenko'nun kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini gözlemlemek için AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlara bağlı binden fazla gözlemci bulunuyordu.

        LAVROV DA AÇIKLADI

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında aynı bilgiyi paylaştı. Lavrov, "Elimize ulaşan son bilgilere göre Ukrayna’nın doğusunda görev yapan 4 AGİT gözlemcisiyle dünden beri bağlantı kurulamıyor. Akıbetleri meçhul. Üstelik bağlantının kesildiği gözlemcilerden biri Türkiye vatandaşı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ