Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu El Nusra kimdir? Tahrir El Şam nedir? Tahrir El Şam ne zaman kuruldu? El Nusra ne zaman kuruldu?

        Terör örgütü El Nusra, "İslamcı mücahit" adı altında faaliyet gösteren silahlı bir terör örgütüdür.

        Suriye'deki en büyük silahlı oluşumlar arasında yer alan terör örgütü El Nusra'nın oluşumu Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ı işgal ettiği yıllara kadar uzanıyor.

        TERÖR ÖRGÜTÜ EL NUSRA NE ZAMAN KURULDU?

        El Nusra terör örgütü, Suriye'deki faaliyet amacını "Suriye'de Beşşar Esad'ı devirerek bölgede bir İslam devleti kurmak" olarak belirlemiştir. Dünyada birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanan El Nusra, 23 Ocak 2012 tarihinde internet üzerinden yayınladığı bir video ile kurulduğunu duyurmuştur.

        REKLAM
        Harita

        Suriye'de yer alan El Kaide teröristlerinin bir bölümü, ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle birlikte Irak'a yerleşti. Ardından Suriye'de başlayan iç savaşla birlikte Irak'taki El Kaide'li teröristler Suriye'ye geçerek buradaki savaşa katıldılar.

        2013'ün Nisan ayında El Kaide'ye bağlılığını duyuran örgüt, bu tarihten sonra El Kaide'nin Suriye kolu olarak değerlendirildi.

        EL NUSRA'NIN İSİM DEĞİŞTİRMESİ VE 'FETİH ORDUSU'

        El Nusra ya da başka bir deyişle Nusra Cephesi, üzerindeki uluslararası baskıları azaltmak için 2016'da adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştirdi ve El Kaide'den ayrıldığını duyurdu. Son süreçte benzer çizgideki başka terörist gruplarla birlikte Heyet Tahrir el-Şam adında bir çatı örgüt kurdu.

        REKLAM

        Nusra Cephesi; Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Rusya ve Türkiye'nin "terör örgütleri listesinde" yer alıyor.

        Ahrar'uş Şam ve adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi, 2015'te İdlib'i alan ve en etkin yedi muhalif grubun bir araya gelmesiyle oluşan çatı örgütü Fetih Ordusu'nun kurucu unsurlarından biri oldu.

        El Nusra terör örgütü hakkında geçtiğimiz dönemlerde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özellikle 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak, başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, El Nusra gibi terör örgütleri bizim her an karşımızda olan terör örgütleridir." ifadelerini kullanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ