Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Sarkozy ağır yolsuzluktan yargılanacak, Nicolas Sarkozy, Fransa, Sarkozy gözaltında, Sarkozy gözaltına alındı, Sarkozy ifade verdi.

        Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında “nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “ağır yolsuzluk” iddiasıyla adli soruşturma açıldı. Dün gözaltına alınan Sarkozy, Mali Şube’de 15 saat ifade verdikten sonra hakim karşısına çıkarıldı. Paris Adliyesi hakimleri, iddiaları yerinde bularak Sarkozy hakkında adli soruşturma açılmasına karar verdi. Sarkozy 10 yıla kadar hapis ve 10 yıl siyasetten men cezası riski ile karşı karşıya.

        Hakkındaki yolsuzluk dosyalarına bağlı olarak açılan adli soruşturma sayısı altıya çıkan Sarkozy’nin siyasete dönüş ihtimali giderek sona eriyor. Dün sabah saatlerinde Fransa Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir eski cumhurbaşkanı polis tarafından gözaltına alındı. Sarkozy’nin, suçu cumhurbaşkanlığı döneminden sonra işlediği gerekçesiyle ‘eski cumhurbaşkanı’ değil, ‘sıradan vatandaş’ prosedürü uygulayan mali şube polisleri dün sabah Sarkozy’yi gözaltına aldı. Polis bir gün önce de Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile bilgi sızdırdığı iddia edilen iki yüksek savcıyı gözaltına almıştı.

        18 SAATLİK SORGU MARATONU

        Mali Şube’de ifade veren Sarkozy, hakkındaki L’Oreal skandalı soruşturmasında, “nüfuzunu kullanarak, üst düzey hakimlerden dosyanın içeriğiyle ilgili bilgi sızdırdığı iddiaları” hakkında 15 saat sorgulandı. Sabah 08.00’den dün gece 23.30’a kadar soruşturma hakimlerine ifade veren Sarkozy, gece 23.30’da hakim karşısına çıkarıldı. Sarkozy hakkında 18 saat süren sorgu maratonunun ardından soruşturma açılması kararlaştırıldı.

        10 YIL SİYASETTEN MEN RİSKİ

        Sarkozy, bu soruşturma sonunda suçlu bulunursa 5 ila 10 yıl hapis cezası ve 10 yıla kadar ‘siyasetten men’ riskiyle karşı karşıya. Sarkozy sanığın masumiyeti ilkesinden yararlanarak ısrarla partisinin başına dönebilir. Ancak hakkındaki altı ayrı soruşturma dosyasıyla bunu yapması artık çok zor. Özellikle 2012 seçim kampanyasında, şahsi kampanya masraflarını partisine fatura ettiği Bygmalion skandalından ciddi anlamda zan altına giren Sarkozy’nin bu dosyalardan aklanmadan siyasete dönmesi hayli zor olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ