Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi, Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimi.

        Lübnan'da görev süresi 25 Mayıs'ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak, 13'üncü dönem cumhurbaşkanını seçmek için bugün mecliste gerçekleştirilen sekizinci tur oylamasına 64 milletvekili katıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylamanın 23 Temmuz'a ertelendiğini bildirdi.

        Meclis Başkanı Berri'nin de üyesi olduğu, 8 Mart Hareketi'nin içinde yer alan Hizbullah grubu, meclise gelmeyerek bir kez daha seçimleri boykot etti.

        Tüm grupları temsil eden "uzlaşı adayı" belirlenemediği gerekçesiyle daha önceki turlarda da meclise gelmeyen hareket üyeleri, ilk tur oylamada ise boş oy kullanmıştı.

        "HALK SEÇSİN" ÖNERİSİ

        Öte yandan Hizbullah'ın da içinde bulunduğu 8 Mart Hareketi'nin "henüz açıklanmamış, muhtemel adayı" Mişel Avn ise hafta başında yaptığı bir açıklamayla, cumhurbaşkanının seçilememesinden doğan "tıkanlıklığın", halk oylamasıyla çözülebileceğini savunmuştu. Avn'nın "cumhurbaşkanını halk seçsin" teklifi, başkanlığını eski başbakan Saad Hariri'nin yaptığı 14 Mart Hareketi tarafından süratle reddedilmişti.

        Lübnan meclisinde, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk tur oylamasında, adaylardan Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy alırken, 52 de boş oy kullanılmıştı. İlk turun ardından gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yedi kez ertelenmişti.

        Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" seçimi zorlaştırıyor.

        Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hıristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Süresini dolduran cumhurbaşkanı altı yıl geçmeden bir daha aday olamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmezken meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

        Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ