Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Almanya'da ABD'li istihbarat şefinden ülkeyi terk etmesi istendi!, almanya abd istihbarat krizi, almanya abd ajan krizi, almanya amerika ajanlık krizi

        Almanya, ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ndeki istihbarat biriminin başındaki kişinin, casusluk soruşturması kapsamında ülkeyi terk etmesini istedi.

        Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan açıklamada "Söz konusu talep, ABD'nin Almanya'da istihbarat faaliyetleriyle ilgili aylardır kafa karıştıran sorular üzerine federal başsavcı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapıldı" denildi.

        Sözcü, Alman hükümetinin bu tür gelişmeleri fazlasıyla ciddiye aldığını söyledi ve "Ortak güven ve şeffaflığın tesisi son derece önemli. Hükümetimiz, en yakın müttefiklerimizden de bunu bekliyor" diye ekledi.

        Hükümet sözcüsünün açıklamalarından bir süre önce Almanya Başbakanı Angela Merkel, müttefiklere yönelik casusluk faaliyetlerini "boşa harcanan enerji" olarak nitelendirmişti.

        Almanya'da geçen hafta dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl, çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söyledi.

        Bir diğer olayda Almanya Savunma Bakanlığında siyaset bölümünde uzman olarak çalıştığı ve uluslararası silahlanma işbirliği konularından sorumlu olduğu ileri sürülen bir kişinin ABD için casusluk yaptığı ortaya çıktı.

        Bu açıklamanın üzerine Beyaz Saray'dan gelen yanıtta, ABD ve Almanya arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiği belirtildi.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ