Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 6 bin Alman istihbaratçı incelenecek, alman istihbaratı köstebek olayı, abd casusluk faaliyetleri

        Geçtiğimiz hafta Alman Dış İstihbarat Servisi'nde (BND) görevli bir elemanın Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA ve ABD Gizli Servisi CIA'ye casusluk yaptığının ortaya çıkmasının şoku henüz atlatılmadan, önceki gün de Almanya Savunma Bakanlığı'nda bir başka kişinin köstebeklik şüphesiyle sorguya alınması, Alman istihbarat birimlerini tam anlamıyla alarm durumuna geçirdi. Olası yeni casusluk olaylarına karşı bir taraftan sıkı önlem alan Alman yetkililer, deyim yerindeyse herkesten şüphe etmeye başladı.

        Spiegel Dergisi'nin haberine göre, BND Şefi Gerhard Schindler, yeni skandalların önün geçmek için, tüm istihbarat elemanlarının faaliyetlerinin incelenmesi talimatını verdi. Derginin haberine göre, 6 bin istihbarat elemanının geriye dönük faaliyetleri incelenecek, şüpheli görülen davranış sergileyenler, gizli dokümanlara ulaşmaya çalışanlar ve sorumluluk alanı dışındaki bilgi ve belgeleri alamaya çalışanlar sorgudan geçirilecek. BND içerisinde yapılacak sisteme yönelik kontrolün aylarca sürebileceği belirtiliyor.

        BND'NİN GÖZÜ RUSLAR VE ÇİNLİLERİN ÜZERİNDEYMİŞ

        BND içerisindeki köstebeğin, iki yıl boyunca gizli belgeleri ABD'ye para karşılığında sattığının ortaya çıkması, Almanya ile ABD arasında derin bir güven bunalımına yol açmıştı. Almanya'nın aslında olası casusluk faaliyetlerine karşı hazırlıklı olduğu, ancak bunu daha çok Rusya ve Çin'den beklediği belirtiliyor. Spiegel'in istihbarat birimlerine dayanarak verdiği habere göre, Alman istihbaratı son yıllarda casusluk konusunda tüm dikkatini bu iki ülkeye yönlendirmiş. ABD'nin casusluk faaliyeti üzerine derin bir güven bunalımı yaşayan Almanya'nın, batılı ve dost ülkelere karşı da casusluk faaliyetinde bulunabileceği belirtiliyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ