Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD Kürt ve Sünni liderlerle görüştü, joe biden nuceyfi görüşmesi, joe biden barzani görüşmesi, abd ırak görüşmeleri

        Beyaz Saray ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanlık Resmi sitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Biden telefon görüşmesinde Irak'taki mevcut krizden çıkış için yeni Irak Hükümeti'nin kurulmasının önemine vurgu yaptı.

        Bölgesel Yönetim'in Başkanı Mesud Barzani ise yeni hükümetin kurulma sürecinin Irak'taki mevcut jeo-politik gerçekler gözönüne alınarak ilerletilmesi gerektiğini, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin mevcut sınırların korunması için kan verdiğini söyledi.

        Biden, görüşmede ayrıca Barzani'ye 10 Haziran'da IŞİD'in Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'e ele geçirmesi ile başlayan krizden bu yana Bölgesel Yönetim'in sınırlarını korumak için hayatını kaybeden peşmergelerin ailelerine başsağlığı dilediğini söyledi.

        Kürt Yönetimi'nden yapılan resmi açıklamaya göre Biden ve Barzani, ABD-Irak ve ABD-IKYB ilişkileri ile ilgili de konuşuldu. Bu kapsamdaki konuşmalarda "ABD ve IKYB kilit konulara vurgu yapıldı ve teröre karşı ortak mücadele, yeni Irak'ın ilkelerinin belirlenmesi, demokrasi, federalizm ve Anyasaya'ya bağlılık konularına yoğunlaşıldı".

        Biden, Nuceyfi görüşmesi

        Beyaz Saray, Biden'ın, Irak Meclisi'nin eski Başkanı Sünni lider Usama Nuceyfi ile de bir görüşme yaptığını duyurdu.

        Biden görüşmede, ABD'nin, tüm Iraklılar için tehdit olan IŞİD'in izole edilmesi ve başarısızlığa uğratılması için Irak'ın yanında olduğunu söyledi.

        Biden'ın ayrıca Nuceyfi'nin Irak'ta "yeni hükümetin oluşturulması sürecinin hızlanması ve süreçte ilerleme sağlanması için yeni dönem meclis başkanlığı adaylığından çekilerek gösterdiği vatanseverliği" övdü.

        Beyaz Saray açıklamasında, Biden ve Nuceyfi'nin, ülkede geniş kesimlerce kabul gören yeni bir hükümetin oluşturulması için tüm siyasi unsurların çalışması gerektiğinde mutabık kaldıkları ifade edildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ