Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Senatosu'nda Erdoğan atışması, Ankara Büyükelçi adayına ısrarlı Erdoğan sorusu

        ABD'nin Ankara büyükelçisi adayı John Bass, "bölgedeki istikrarsızlığın, Ankara'nın İsrail, Kıbrıs ve Ermenistan ile ilişkilerini yenilemesi veya güçlendirmesi gerektiği anlamına geldiğini" belirtti.

        ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara büyükelçi adayı John Bass, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, adaylığının onay sürecine ilişkin oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

        Yaklaşık 62 yıldır NATO müttefiki olan Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin hiçbir zaman bu kadar önemli ve kompleks olmadığını belirten Bass, adaylığının onaylanması halinde, Türkiye'de güvenlik, refah, demokrasi ve insan haklarının yükseltilmesi için çabalayacağını söyledi.

        Bass, Türkiye'nin Kosova'dan Afganistan'a, Libya'dan Afrika Boynuzu'na kadar birçok bölgede istikrarın sağlanması için ABD'ye yardım eden önemli bir güvenlik ortağı olduğu vurguladı. Türkiye'nin 1 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasını öven Bass, Türkiye'nin ayrıca komşuları Irak ve Suriye'de yaşanan çatışmalardan kaynaklanan gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

        Teröristlerin ve yabancı savaşçıların Türkiye'nin konumunu kullanma riskine karşı Ankara ile çalıştıklarını anlatan Bass, Türkiye'nin, nükleer programına endişeyle bakılan İran'ın oluşturduğu tehdidin ve İran rejimine yönelik uygulanan yaptırımları desteklemenin öneminin farkında olduğunu belirtti. Bass, "Bölgedeki istikrarsızlık, Ankara'nın İsrail, Kıbrıs ve Ermenistan ile ilişkilerini yenilemesi veya güçlendirmesi gerektiği anlamına geliyor" dedi.

        Türkiye'nin Ermenistan'la olan ilişkilerini düzeltmesi yönünde teşviklerini sürdürdüklerini ifade eden Bass, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 yılı olaylarının yıl dönümündeki mesajının diyalog için bir açık kapı bıraktığını anlattı.

        BASS SENATÖRLERİN SORULARINI YANITLADI

        Oturumda senatörlerin sorularını da yanıtlayan Bass, Ankara'nın Kürt sorununu çözmeye dönük süreçte attığı adımlarından memnuniyet duyduklarını, çatışmaların nihai olarak sona ermesinin hem Türkiye'nin hem de bölgenin istikrarı için önemli olacağını kaydetti.

        Bass, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruya da adada iki toplum tarafından yürütülen müzakereleri güçlü bir şekilde desteklediklerini dile getirdi. Bass, bu kapsamda son dönemde Ankara ve Atina hükümetlerinin sürece katkı sağladıklarını hatırlattı.

        Komitenin kıdemli üyelerinden Arizona senatörü John McCain, Bass'e, Türkiye'deki özgürlüklere yönelik sorular yöneltti. McCain'in, "Başbakan Erdoğan'ın sosyal medya, Youtube ve Twitter'ı durdurmaya yönelik ve bağımsız medya ile internet özgürlüğüne sınırlamalar getiren eylemlerine inanıyor musunuz, bu otoriterizme doğru yöneliş mi" sorusuna Bass, doğrudan yanıt vermekte kaçındı. Bass'in, ısrarla sorduğu soruya yeterince açık ve net yanıt vermesini isteyen McCain, Bass'in sorularını yanıtlamaması nedeniyle büyükelçinin atanmasını veto edebileceğini kaydetti.

        McCain'in, "Bu biraz sinir bozucu. Dürüstçe yanıt vermenizi istiyorum. Otoriterizme doğru bir eğilim olduğunu düşünüyor musunuz" diye tekrar sorması üzerine Bass, "Evet senatör, o doğrultuda bir yönelim var" yanıtını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ