Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Ateşkesi kabul ederek İsrail'i zora sokalım", israil-filistin, israil, israilin filistin saldırısı, gazzeye saldırı, filistin devlet başkanı mahmud abbas açıklama, mahmud abbas abdullah gül görüşmesi, ateşkes, israil filistin ateşkesi

        İsrail'in Gazze'ye karadan girmesini takiben Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Türkiye'ye geldi. Abbas Gül ile görüştükten sonra Hamas'ı ateşkesi kabul etmeye çağırıp, "Ateşkesi kabul ederek İsrail'i zora sokalım" dedi.

        Abbas'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşıladı.

        Cumhurbaşkanı Gül ile Abbas görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi.

        Gül, önceki görüşmede Filistin'de birlik hükümeti kurulduğunu hatırlatıp, "Malesef, son 10 günde İsrail saldırıları ulusal birliği de hedef aldı. Filistinlilerin birliğinden en çok rahatsız olan İsrail'di" dedi.

        Önceliğin ateşkesin sağlanması olduğunu vurgulayan Gül, "2012'deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkması ve bunun sürdürülebilir bir hâl alması. Ardından ambargolar altında çok acılar çeken Filistin halkına insani yardımların ulaştırılması. Ve daha sonra da iki devlet çerçevesinde kalıcı çözümün sağlanması. Ama şu an öncelik İsrail'in kara harekatını durdurması, karadan ve denizden saldırılarına son vermesi. Sonra kadın ve çocukların ölümünün durdurulması geliyor" diye konuştu.

        'Türkiye'nin BM'de çabaları onur verici'

        Abbas ise 'Türkiye ile istişarelerin her daim sürdüğünü' belirtirken, "Birleşmiş milletler'deki çabalarımıza verdiği destek ve üstlenmiş olduğu rol gerçekten onur verici" dedi.

        İsrail'in Filistinliler arasındaki birliği istemediğini belirten Filistin lideri, "İsrail bizim BM'ye üyeliğimizi de istememektedir. Aslında olaylar, Kudüs'te Filistinli gencin yakılması. Sonra olaylar Gazze'ye intikal etti. Bu olaylar gerçekleştikten sonra ateşkes için gerekli çabalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Keza şu anda Batı Şeria'da da Filistinli gençerle İsraila rasında çatışmalar yaşanıyor." ifadelreini kullandı.

        "Ateşkesi kabul etmeliyiz ki İsrail'i zora sokalım"

        Ateşkes çabalarıyla ilgili de konuşan Abbas şunları söyledi:

        "Talebimiz üzerine Mısırlı kardeşlerimiz bir girişimde bulundular ve bu girişimin temel amacı ateşkesin bir an önce sağlanması ve daha sonra görüşmelere geçilmesini sağlamaktır. Bu esasında 2012 yılında imzalanmış olan anlaşmaya tıpa tıp benzemektedir. Tabi İsrail tarafı bunu kabul etti, bizim Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail tarafını zora sokalım. Tabi bizler de dünya milletleri, halkları gibi bağımsız devletimizin olmasını talep etmekteyiz. İki yılda bir olaylara böyle yıkımlara maruz kalıyoruz. Mısırlı kardeşlerimizin girişimi esasında bizim talebimiz üzerine gerçekleşti. Bu girişim, 2012 anlaşması çerçevesi içinde belli bazı hususları öngörmektedir. Başta ateşkesin sağlanması, ateşkes sağlandıktan sonra görüşmelerin gerçekleştirilmesi ve daha sonra karşılıklı isteklerin, taleplerin masaya arz edilmesidir."

        Filistin lideri, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de biraraya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

        Abbas, Türkiye ziyareti öncesi Kahire Havaalanı'nda Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüştü.

        Fabius, görüşmeyle ilgili olarak "Abbas bizden Türkiye ve Katar ile temasa geçmemizi istedi. Çünkü onların Hamas üzerine belirli bir etkisi var" diye konuştu.

        Katar ve Türkiye'nin bu konuda Hamas'a baskı yapması konusunda Abbas'ın bir çağrıda bulunabileceğini belirten Fransız Bakan, "Umarım onların etkisi sayesinde Hamas daha önce reddettiği atşekesi kabul eder" dedi.

        AFP'ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisiyse Mısır aracılığıyla sunulan ateşkes anlaşmasının istedikleri şartları karşılamadığını yinelerken, İsrail'in serbest bıraktığı Filistinli tutsakları yeniden hapse attığını söyledi.

        'Sisi Türkiye ve Katar'ı istemedi'

        Yetkili, Hamas'ın tutukluların serbest bırakılması ve Gazze kuşatmasının kaldırılması talebinde ısrarcı olduğunu vurguladı.

        AFP'ye konuşan bir Filistinli yetkili ise Mısır'da darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin Hamas'ın Türkiye ve Katar'ın da ateşkes anlaşması sürecine dahil olması teklifini reddettiğini söyledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ