Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'ye saldırılar, İsrail, Gazze, Filistin.

        İsrail, Gazze’ye yönelik hava ve kara harekâtında dün Filistinlilerin üzerine ölüm kustu. En kanlı günün yaşandığı dün sabah İsrail, bir mahalleye bomba yağdırdı. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu en az 65 Filistinli öldü, 400 kişi yaralandı.Yaklaşık 400 yaralı Gazze'deki Şifa hastanesine götürüldü. Saldırının ardından binlerce kişi bölgeden kaçmaya başladı. İsrail saldırılarında bugüne kadar ölenlerin sayısı 400'ü aştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırı sonrası 3 günlük yas ilan etti. Akşam saatlerindeİsrail savaş uçağının, Gazze'de bir evi hedef aldığı saldırıda ölenlerin sayısının 6 olduğu bildirildi.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, 1 İsrail askerini esir aldıklarını bildirdi.İsrail makamları ise kaçırılma olayına ilişkin açıklama yapıldı.

        İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılarda, kara operasyonunu "genişleteceğini" duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsraillilere güven içinde bir yaşam sunulabilmesi hedefiyle" Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" operasyonu kapsamında yürütülen "kara harekatı"nın genişletileceği belirtildi.

        Açıklamada, operasyonu yürüten birliklere takviye kuvvetlerin destek vereceği kaydedildi. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee ise sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nde 'Koruyucu Hat' operasyonu çerçevesindeki kara harekatı genişletilecektir" ifadelerine yer verdi.

        SALDIRIDA ÖLENLER ARASINDA FİLİSTİNLİ KAMERAMAN DA VAR

        İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze'nin Şecaiye bölgesinde hayatını kaybeden arasında bir gazetecinin de bulunduğu öğrenildi. AFP'nin haberine göre Filistinli kameraman Halid Hammad saldırılarda hayatını kaybetti.

        Aynı zamanda İsrail ordusu Gazze'de bir ambulansı hedef aldı ve bir sağlık görevlisi öldü.

        İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

        İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde devam eden kara harekâtında bugün yaşanan çatışmalar sonucu 13 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı.

        İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "İzzeddin el-Kassam Tugayları ile çatışmada, Subay Amotz Greenberg ve asker Adar Bersano yaşamını yitirdi" denildi.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise 23 İsrail askerinin, bu sabah Gazze'nin doğusunda pusuya düşürülerek öldürüldüğünü açıkladı.

        Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, "Mücahitlerimiz, bu sabah Gazze'nin doğusundaki et-Tuffah Mahallesi'nin doğusuna doğru ilerlemeye çalışan İsrail güçlerine mayınlı pusu kurarak, 23 İsrail askerini öldürmeyi başarmıştır" ifadesine yer verildi.

        "OLANLARI ANLATACAK KELİME BULAMIYORUM"

        Anadolu Ajansı ekibi, İsrail’in dün geceden itibaren bombardımana tabi tuttuğu Gazze’nin doğusundaki Şucâiyye Mahallesi’ne girdi, vahşeti gördü

        Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün “Ölü ve yaralıların çıkarılması için” 2 saatlik ateşkes önerisinin kabul edilmesinin ardından bölgeye ilk girenlerden AA muhabiri Metin Yüksel Kaya, hayatta kalan insanların kaçmaya çalıştığını belirterek, “Olanları anlatacak kelime yok. Semtin yarısı yanmış. Sokaklarda bombardımanda öldürülmüş insan cesetleri var. Tıpkı Suriye gibi” dedi.

        ‘KAN İÇİNDE’

        Mahallenin yarısının yıkıldığını, yolların kapalı ve “sokakların kan içinde olduğunu” aktaran Kaya, evlerden hâlâ dumanlar yükseldiğini, verilen ateşkes süresinin kısa olması nedeniyle yeterli müdahalenin yapılamadığını aktardı. Kaya, “Bölge sakinlerinden bir kısmı kaçamadıkları için bombardımana evlerinde maruz kalmış, bir kısmının ise kaçmaya ya da saklanmaya çalışırken hayatını kaybettiği görülüyor. Merdiven altında saklanırken yaşamını yitirmiş kadın ve çocuklar var” dedi. Üzerindeki okul formasıyla ölen bir çocuğun cesedi gördüğünü ifade eden Kaya, verilen süre çok kısa olduğu için cesetlerin tamamının çıkarılamadığını tekrarladı. Mahalleye girdiklerinde yakın çevrelerde çatışma seslerinin devam ettiğini bu nedenle fazla kalamadıklarını dile getiren Kaya “Bölgede hayatta kalanlar da olabilir... Yaşadığı bilinen ama çıkartılamayan kişiler var ve akıbetleri bilinmiyor” şeklinde konuştu. ‘HER YER YANIYOR’ “Hedef alınmış ambulanslar gördüm” diyen Kaya, bölgede uluslararası yardım kuruluşlarının bulunmadığını, sadece yerel imkânlarla birkaç itfaiye ve ambulansın kurtarma çalışmasına katıldığını kaydetti. Metin Yüksel Kaya, “Birçok evde yangın var müdahale edilemiyor. Biz çıktıktan sonra gittiğimiz caddedeki bir sivil aracı bombalamışlar” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ