Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail Gazze'yi fosfor bombalarıyla vuruyor, İsrail, Gazze, İsrail Gazze, İsrail fosfor bombalarıyla vuruyor.

        İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 583'e, yaralı sayısının ise 3 bin 554'e yükseldiği bildirildi. Yaşamını yitiren Filistinlilerin 100'den fazlasının çocuk olduğu açıklandı.

        AFP'nin haberine göre, Gazze'de görevi fiili olarak devam eden sağlık bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, bu sabahki saldırılarda yedi Filistinlinin daha yaşamını yitirdiğini söyledi.

        El Kudra yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimindeki En-Nusayrat mülteci kampı, Deyr el-Belah ve Han Yunus kentlerine düzenlediği saldırılarda dört Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

        Kudra, Gazze kentinin batısındaki Eş-Şatıi mülteci kampına düzenlenen saldırıda 60 Filistinlinin yaralandığını dile getirerek, "Saldırıların başladığı günden bu yana 3 bin 554 kişi yaralandı" dedi.

        Bu arada, İsrail topçu birliklerinin başta Şicaiyye, Ez-Zeytun ve Et-Tuffah olmak üzere Gazze'nin doğusundaki sınır bölgeleri yeniden bombalamaya başladığı ve bölgenin kuzeyindeki Beyt Hanun Hastanesi yakınlarına beş roketin düştüğü bildirildi.

        Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail topçu birlikleri, Şicaiyye ve Tuffah mahallelerini yoğun şekilde bombalamaya başladı. Saldırıda onlarca kişinin yaralandığı ve bölgedeki binaların yerle bir olduğu ifade edildi.

        İSRAİL FOSFOR BOMBALARI KULLANIYOR

        İsrail ordusunun pazar günü sivil katliam yaptığı Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurduğu belirtiliyor.

        Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, "İsrail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. İsrail fosfor bombası kullanıyor, bu doğru" dedi.

        Al Jazeera Muhabiri Vael Duhduh, "Şecaiyye semtinin kuzeydoğusu yoğun bombardıman altında. Şaif bölgesi fosfor bombalarıyla vuruluyor. Gazze sağlık ekipleri bölgeye girişin imkansız olduğunu söylüyor. Hareket eden hayvanlar dahi hedef seçiliyor. Korkunç bir bombardıman var. Hiçbir hedef gözetmeksizin sivillerin yaşadığı evler hedef seçiliyor. Tanklardan da ateş açılıyor" notlarını aktardı.

        İSRAİL HASTANE VURDU!

        İsrail ordusu, Aksa Şehitleri Hastanesi'ni bombaladı. İsrail tankları, Gazze'nin en büyük hastanelerinden Aksa Şehitleri Hastanesi'nin üçüncü katını bombaladı. 5 Filistinli hasta öldü, 15 kişi yaralandı.

        DIŞİŞLERİ'NDEN ŞECAİYE AÇIKLAMASI

        Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'nin Şecaiye Mahallesi'ne yaptığı saldırı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Aralarında çocukların da bulunduğu 100'den fazla masum insanın hayatını kaybetmesine, 400'e yakın kişinin yaralanmasına ve yaklaşık 35 bin kişinin yerlerinden edilmesine yol açan, İsrail'in Gazze'nin bizim için de tarihi önemi haiz Şecaiye mahallesine dün gerçekleştirdiği menfur saldırıyı lanetliyoruz.

        İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı toplu cezalandırmanın en acımasız noktaya ulaştığı sözkonusu katliamı şiddetle kınıyoruz. Şecaiye'de hayatını kaybeden kardeşlerimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

        İsrail Filistin halkına yönelik saldırılarını derhal durdurmalıdır. Taraflar arasında bir an evvel kalıcı bir ateşkes sağlanmalıdır. Ülkemiz, çatışmaların sona erdirilmesi ve sükunetin tesis edilmesi için girişimlerini aralıksız sürdürmektedir" denildi.

        GAZZE'DE SEKİZ AYLIK BEBEK ÖLDÜRÜLDÜ

        Ayrıca Beyt Hanun bölgesi de ateş altında. Sadece pazartesi ölen 50 kişiden en az yedisi çocuk. Bunlardan biri de sekiz aylık bir bebek. Ambulanslar hâlâ Gazze’nin kuzeyinde bombalanan bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

        İsrail hareket halindeki araçları hedef aldığı için bombardıman sonrası çıkan yangınlar da söndürülemiyor.

        İsrail askerleri, Gazze halkına kenar semtleri terk ederek iç bölgelere gitmeleri için çağrı yapıyor. Gazzeliler ise bombardıman sürdüğü için evlerinden dışarı çıkamıyor.

        ABBAS VE MEŞAL GÖRÜŞTÜ

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldiği bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, ikili görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmanın yolları ele alındı.

        "DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDEBİLİR"

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Gazze arasında derhal ateşkes yapılması gerektiğini belirterek, "Eğer kan dökülmesinin önüne geçilmezse durum daha kötüye de gidebilir" dedi.

        Mısır'ın başkenti Kahire'ye gelen BM Genel Sekreteri Ban, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Mısır'ın sunduğu ateşkes teklifine dikkati çekerek, söz konusu girişimin bazı şartlarının kabul edilmediğini ifade etti. Ban, sözlerine şöyle devam etti:

        "Eğer tüm şartlar tartışılırsa bu vakit alacaktır. Vakit alacak bu görüşmeler taraflar arasındaki soruna çözüm olmayacak, ölümler devam edecektir. Bu da iki tarafın da yararına olmayacak. Ayrıca, şiddetin durması ve görüşmeler için fırsat verilmesi gerekiyor."

        BM Genel Sekreteri Ban, ayrıca taraflar arasında yapılacak görüşmelerde yardıma hazır olduklarını dile getirdi.

        İsrail ve Gazze arasında derhal ve koşulsuz bir ateşkesin olması gerektiğinin altını çizen Ban, "Bu sorunu erteleyemeyiz. Eğer kan dökülmesinin önüne geçilmezse durum daha kötüye de gidebilir. Bu durum Gazze halkı ve İsrail için de pahalıya mâl olabilir" diye konuştu.

        Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ise Mısır'ın ateşkes girişiminin kapsayıcı olduğunu belirterek, "Ateşkes oluşturulurken iki tarafın da kabul görmesi ve tüm meseleleri ele alacak fırsat sunması hedeflenmişti" dedi. Şükri, şu ana kadar taraflardan fikirlerinin değiştiğine dair bir adım mülahaza edilmediğini kaydetti.

        İSRAİL'DEN KAYIP ASKER AÇIKLAMASI

        İsrail ordusu Gazze operasyonuna katılan bir askerinin kayıp olduğunu duyurdu. Çatışmada öldürüldüğü tahmin edilen kayıp İsrailli askerin, Hamas'ın elinde olduğu düşünülüyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ