Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD ikiz saldırıları üstlendi, IŞİD: İkiz saldırılar Bağdat hücremizin işi, ırak şam islam devleti, ışid saldırıları, suriye, ürdün, Papa Francesco, musul, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi

        Irak'ın Suriye ve Ürdün sınır kapılarını ele geçiren; Felluce ve Musul gibi büyük kentlerini kontrol altında tutan cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Bağdat'ı da tehdit ediyor.

        Cumartesi günü Irak'ın başkenti Bağdat'ta 24 kişiyi öldüren eş zamanlı saldırıları üstlenen IŞİD, patlamaları gerçekleştiren Almanya vatandaşı Ebu Kaka el Almani ve Suriyeli Ebu Abdülrahman el Şami kod adlı iki militanına övgüler yağdırdı. Halifelik ilan eden IŞİD'e yakın cihatçı sitelerinde saldırıları 'Bağdat hücresinin' gerçekleştirdiği öne sürüldü.

        IŞİD'in Hıristiyanları sürgüne yolladığı, mallarına el koyduğu Musul'da 1800 yıllık bir tarihe sahip bir kilise de kundaklandı. Musul'u dört çocuğuyla terk etmek zorunda kalan 35 yaşındaki Üm Ziyad "Nereye gittiğimizi, başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Evimize geri dönebilir miyiz, onu da bilmiyoruz" dedi. Musul'dan kaçan Süryani ve Keldanilerin evleri yağmalanıyor.

        Habercilerin girmesinin giderek zorlaştığı Musul'da Kürtlere de şehri terk etmeleri için süre verildi. Basnews haber sitesine konuşan din adamı Şeyh Basit İsa, Kürtlerin 'kafirlikler ve Peşmerge'ye destek vermekle' suçlandığını belirtti. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise Iraklı mültecilere yardım ve Musul'daki Hıristiyanları kurtarmak için uluslararası toplumdan yardım istedi.

        Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin tehditleri üzerine Musul'da yaşayan Hıristiyanların kenti terk etmek zorunda kalmalarına ilişkin konuştu. Kötülüğün kazandığını söyleyen Papa, Irak'ın Musul kenti ve Ortadoğu'daki Hıristiyan toplumundan gelen haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.

        Türkiye'den 5 bin kişi katıldı

        CHP'li Mehmet Şeker, internetten cihat sitelerine girerek kandırılan 5 bini aşkın kişinin Suriye'ye geçerek, IŞİD saflarına katıldığını söyledi. Suriyeliler ile Türk vatandaşları arasında başlayan gerginlikler üzerine konuşan Şeker, Suriyelilerin vergi ödemeden istedikleri gibi işyeri açabildiklerini öne sürerek, haksız rekabetin esnafı sıkıntıya soktuğunu söyledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ