Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Öldürülen Filistinli sayısı 833, Gazze, İsrail, Filsitin, İsrail'in Gazze saldırıları, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü Gazze.

        Ateşkes girişimleri sürerken İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 833'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü sayısı 5 bini geçen yaralıların tahliyesi için insani koridor açılması çağrısı yaptı.

        İsrail'in Gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 833'e yükseldi. Ölenlerin 190'ı çocuk, 97'si kadın, 47'si de yaşlı. Saldırılarda 5 bin 273 kişi de yaralandı.

        İsrail cuma günü saldırılarını özellikle Gazze merkezde bulunan Şeyh Rıdvan semtinde yoğunlaştırdı. Günün ilerleyen saatlerinde ise ordu güçleri salı günü 70 Filistinlinin öldürüldüğü Şecaiyye'yi yeniden bombalamaya başladı.

        İNSANİ KORİDOR ÇAĞRISI

        Dünya Sağlık Örgütü ise, Gazze'de İsrail'in saldırılarından yaralı kurtulan 5 binden fazla Filistinlinin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi ve Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme sağlanması amacıyla insani koridor açılması çağrısı yaptı.

        Örgüt, yayınladığı açıklamada sahil kesimindeki Aksa Hastanesi de dahil olmak üzere Gazze'de bulunan dört hastanenin İsrail saldırılarında hasar gördüğünü belirterek yararlıların tahliyesi için açılması gereken insani koridorun önemini vurguladı.

        Örgüt ayrıca Gazze'deki hastanelerdeki ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısına dikkat çekerek insani koridor sayesinde bu malzemelerin de Gazze'ye ulaştırılabileceğini aktardı.

        Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Direktörü Robert Turner, Şifa Hastanesi'nde pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, "Gazze'deki ajans depolarında evlerini terk eden insanlar için ihtiyaç olan gıda ve ilaç stoku tükenmiştir" demişti.

        MISIR, YARDIMIN GEÇİŞİNE İZİN VERMİYOR

        Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Onlarca yardım konvoyu, Mısırlı yetkililer izin vermediği için Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor. Mısır yönetimi, cumartesi günü de Gazze'ye insani yardım götüren gıda ve tıbbi malzeme yüklü konvoyun bölgeye geçişine izin vermemişti" dedi.

        Refah Sınır Kapısı’nın acilen açılıp, Gazze'ye yardım ve sağlık malzemelerinin girişinin sağlanması çağrısında bulunan Berhum, "Refah Sınır Kapısı'nın bu zor şartlar altında kapalı tutulması, Mısır'ın bölgedeki rolüne hiç yakışmayan bir tutum" ifadelerini kullandı.

        Yaralılar ve hastalar için durumun giderek kötüleştiği Gazze'de son umut olarak görülen Avrupa'dan gelen yardımlarsa Mısır tarafından engelleniyor.

        Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı Gazzelilere kapatması ve ve insani yardım amacıyla Gazze’ye girmeye çalışan heyetlere izin vermemesi Gazze’de büyük tepkiye neden olmuştu.

        Sınır kapısında bekleyişini sürdüren yardım ekibinin Gazze'ye girip giremeyeceği henüz belli değil. İsrail'e dünya kamuoyundan önemli bir tepkinin gelmemesi ve somut bir adımın atılmaması dolayısıyla Gazze'de insani yardımların sağlanması için yeterli baskı ve diplomasi gerçekleştirilemiyor.

        AL JAZEERA, AA, REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ