Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'de ateşkes, Gazze, İsrail, Filistin, Gazze'de 12 saatlik ateşkes.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un sunduğu ve İsrail ile Hamas'ın kabul ettiği 12 saatlik insani ateşkes bu sabah saat 08.00 itibariyle başladı. Ateşkes süresince Filistinli sivillere su, ilaç ve gıda gönderilmesi planlanıyor.

        Filistin İçişleri Bakanlığı "Tüm vatandaşların dikkatli olmalarını rica ediyoruz, saat sekizde başlayacak ateşkesi ihlâl etmemelerini talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.

        GAZZE ÜZERİNDE UÇUŞA DEVAM

        İnsani ateşkesin başlamasına rağmen, İsrail uçakları Gazze’nin hava sahasında çok yoğun bir şekilde uçmaya devam ediyor.

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Bak Ki-moon'un 12 saatlik ateşkes önerisinin ardından Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, 12 saatlik ateşkesi kabul ettiklerini açıklamıştı.

        Reuters haber ajansına konuşan İsrail askeri sözcüsü, ateşkes boyunca tünelleri aramaya devam edeceklerini ve olası saldırılara karşılık vereceklerini söyledi.

        İsrail daha önce ilan ettiği ateşkeslerin süresi bitmeden Gazze'ye saldırmıştı.

        TÜRKİYE VE KATAR'DAN ORTAK AÇIKLAMA

        Türkiye ve Katar, 12 saatlik ateşkesin kabul edilmesinden memnuniyet duyulduğunu açıkladı. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed Atiyye, yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler

        "Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanları olarak, Gazze'de, insani amaçlarla 12 saat için yapılan ateşkes çağrısından memnuniyet duyuyoruz. Biz ayrıca bu çağrının Hamas tarafından hemen kabul edilmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Taraflar arasında müzakere edilmiş ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşılması için BM, ABD ve diğer uluslararası ortaklarımızla tüm gücümüzle çalışma yönündeki irademizi tekrar yineliyoruz”

        KAPSAMLI ATEŞKES İÇİN GÖZLER PARİS'TE

        Gazze’de 12 saatlik ateşkes ilanının ardından ABD, Türkiye ve Katar dışişleri bakanları, cumartesi günü Fransa’nın başkenti Paris’te kapsamlı ateşkesi görüşecek. Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliği temsilcileri de görüşmelerde yer alacak.

        Görüşmelere İsrail ve Hamas'tan temsilci katılmayacak.

        Türkiye ve Katar’ın Filistin tarafı, özellikle de Hamas üzerinde etkili olduğu, ABD’nin de İsrail ve Mısır üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Bu sebeple Doha'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed Atiyye, Hamas lideri Halit Meşal ile görüşürken, Kerry de Kahire’de Mısırlı ve İsrailli yetkililerle görüştü. Davutoğlu ile Kerry de sık sık telefonla görüştü.

        GAZZELİLERE 'EVE DÖNMEYİN' UYARISI

        İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından Filistinillerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulundu.

        Ayrıca İsrail askerlerinin ateşkese rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girişine izin vermediği de bölgeden gelen haberler arasında yer alıyor.

        EN AZ 900 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, "Geçici ateşkesin başladığı an itibariyle İsrail saldırıları sonucu en az 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin kişinin yaralandığını" belirtti.

        AL JAZEERA, AA, REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ