Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Enkaz altından 85 ceset çıkarıldı, Gazze'de ateşkes, Gazze, İsrail, Filistin, İsrtail'in Gazze saldırıları.

        Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, geçici ateşkesin başlamasından bu yana enkaz altından 85 cesedin çıkarıldığını duyurdu.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Hamas ve İsrail'e 7 günlük ateşkes çağrısı yapmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu bu teklifi reddederek Kerry'ye, 12 saatliğine 'saldırıları durdurma' sözü vermiş, Hamas da ateşkesi kabul ettiğini duyurmuştu.

        İsrail ve Hamas'ın Gazze'de 12 saatlik ateşkesi kabul etmesinin ardından, yerel saatle 08:00'de geçici ateşkes kararı uygulanmaya başlandı.

        İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından Filistinlilerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulundu.

        Ayrıca İsrail askerlerinin ateşkese rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girişine izin vermediği de bölgeden gelen haberler arasında yer alıyor.

        HALK SOKAKLARDA!

        Gazze'de 12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmesinin ardından halkın sokaklara çıktığı görüldü.

        Gazze'de fiili olarak görevine devam eden eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı ise bölge sakinlerini geçici ateşkes sürecinde azami derecede dikkatli olmaları yönünde uyararak, halktan bombalanan bölgelere yaklaşmamalarını istedi.

        Sivil Savunma Ekibi Genel Müdürü Said es-Suudi, İsrail'in Gazze'de başlayan geçici ateşkese rağmen sınır bölgelerinde evlerini terketmek zorunda kalan bölge sakinlerinin geri dönmemeleri konusunda uyardığını vurgulayarak, "Geçici ateşkes, başından beri sınır bölgelerinde evlerini terketmek zorunda kalan Filistinlilerin evlerine yeniden dönmemesi üzerine kurgulandı" ifadelerini kullandı.

        Beni Suheyla, Huzaa, Abasan Kebira ve Abasan Sagira olmak üzere 4 bölgeyi içine alan, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Doğu Bölgesi'nde hala İsrail ablukasının kısmi olarak devam ettiğini dile getiren Suudi, "Ambulans ve sivil savunma ekipleri, yaralıları ve cesetleri çıkarmak için hala bu bölgelere ulaşamadı" dedi.

        Suudi, Kızılhaç yetkililerinin bölgeye girebilmek için İsrailli yetkililerle görüşmeler yaptığını belirterek, "Görüşmeler neticesinde Doğu Bölgesi'ne sadece 6 ambulansın girmesine izin verildi. İsrail askerlerinin kara saldırıları sırasında girdiği bölgelerden çekilmesinin ardından sağlık ekiplerinin girişine izin verileceği belirtildi" diye konuştu.

        Gazze kentinin doğusunda durumun nispeten daha iyi olduğunu belirten Suudi, şunları kaydetti:

        "Enkaz altında kalmış cesetleri çıkarmak için sivil savunma ekipleri ve ambulanslar Gazze'nin doğusuna girebiliyor. Ancak bu bölgelere de sivillerin girişine izin verilmiyor."

        PATLAMA SESLERİ

        Öte yandan, Gazze'nin doğu sınırı bölgelerinden patlama seslerinin yükseldiğini vurgulayan Suudi, "İsrail ordusu, Gazze tarafında değil de işgal edilmiş topraklardaki tünelleri patlatıyor" şeklinde konuştu.

        İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze'deki sınır bölgelerinde tünel arama operasyonlarının devam ettiği ifade edildi.

        EN AZ 900 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Geçici ateşkesin başladığı an itibariyle Gazze'de İsrail saldırıları sonucu en az 900 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ