Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Netanyahu tehdit etti, Netanyahu ateşkesi hiçe sayıyor, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Netanyahu'dan Gazze açıklaması.

        İsrail Başbakanı Netahyahu, "ateşkes olsa da, olmasa da tünelleri vurmaya devam edeceğiz" dedi. İsrail ordusu aynı saatlerde Gazze'nin Mağazi bölgesinde bulunan bir BM okulunu daha vurdu. İsrail’in Gazze saldırılarında öldürdüğü Filistinli sayısı bin 377'ye, yaralılar ise 7 bin 700'e çıktı.

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes olsa da, olmasa tünelleri vurmaya devam edeceklerini; tünelleri vurmalarına engel olacak bir ateşkese yanaşmayacaklarını söyledi.

        Netanyahu'nun açıklamasından hemen sonra Gazze'nin Mağazi mahallesinde Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir kız okulunun vurulduğu haberi geldi. Bu İsrail ordusunun Gazze'de vurduğu yedinci BM okulu.

        İsrail ordusuna bağlı topçu birlikleri sabah saatlerinden itibaren Gazze’nin kuzeydoğu sınır bölgeleri ile Şecaiyye, Han Yunus, Deyr Belah, Museyrat, Beyt Hanun, Beyt Lahiye, Cabalya ve Tuffah semtlerini bombalıyor. Saldırıya savaş uçakları da destek veriyor.

        Gazze’nin birçok bölgesinden dumanlar yükseliyor. Devlet binaları ile birlikte sivillere ait evler de hedef alınıyor. Bombalanan birçok evde çıkan yangınlar devam ediyor. Saldırıların aralıksız devam etmesi nedeniyle itfaiye ve kurtarma ekipleri enkaz altında kalan Filistinlilere ulaşamıyor. Zira İsrail ordusu Gazze’de hareket halinde olan her şeyi vuruyor.

        Hastanelerde de durum içler acısı. Binlerce yaralıya bakmak için kısıtlı sayıdaki doktor ve sağlık ekibi 24 saat çalışıyor. İlaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı had safhada. Hastane odalarında yer kalmadığı için birçok yaralıya koridorlara serilen battaniyeler üzerinde bakılıyor.

        İSRAİL KABİNESİ YİNE TOPLANDI

        İsrail daraltılmış kabinesi Gazze'deki durumu değerlendirmek üzere yeniden toplandı. Dün beş saat süren kabine toplantısından Gazze'ye saldırılara devam kararı çıktı.

        İsrail ordusunda görevli General Sami Turgeman, İsrail'in Gazze'de 'Hamas'ın silah güzergâhı' olarak gördüğü tünellerin yıkılmasının birkaç gün içinde tamamlanabileceğini söyledi.

        İsrail Savunma Bakanlığı kara harekatının başlamasından bu yana 56 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu. Yaralanan 139 İsrail askerinin de hastanelerde tedavi altında olduğu ifade edildi.

        Kassam Tugayları ise, Zeytun semtinde İsrail işgal ordusuna ait bir askeri gruba üç havan mermisi attığını açıkladı. Saldırıda bir askeri aracın imha edildiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca İsrail'in Siderot bölgesine 12 adet füze fırlatıldığı ifade edildi.

        16 BİN YEDEK ASKER DAHA

        AFP haber ajansının İsrail ordu sözcüsüne dayandırdığı bilgiye göre, İsrail 16 bin yedek askeri daha göreve çağırdı. 7 Temmuz'da başlayan saldırıların ardından İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında aktif olarak yer alan İsrail askeri sayısı 86 bini buldu.

        İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü ‘Koruyucu Hat’ adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlattı, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçti.

        FİLİSTİNLİ BEBEK ŞEYMA'DAN KÖTÜ HABER GELDİ

        İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen annesinin karnından sezaryenle alınan Filistinli bebeğin yaşam mücadelesi üç gün sürdü.

        Şeyma isimli bebeğin 23 yaşındaki annesi Şeyma Kanan, İsrail'in Pazar günü Deyr el Belah kasabasına düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti. Sekiz aylık hamile kadının karnından sezaryenle alınarak yaşama tutunan bebeği Şeyma'nın doğumu ise mucize olarak adlandırılmıştı.

        Ancak küçük Şeyma'dan üzücü haber gecikmedi ve Filistinli bebek önceki gün yaşamını yitirdi.

        Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti sağlık bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, Şeyma'nın hastanede kurtarılmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bebeğin durumu normal, hayati tehlikesi bulunmuyor. İsrail'in vahşi saldırılarında kadın, çocuk ve sivilleri hedef almasını kınıyoruz. Katliam nedeniyle çocuklar ölüyor ya da annesiz kalıyor. Bu bebeğin, suçu neydi de annesiz büyüyecek?" demişti.

        ÖLDÜRÜLENLERDEN 315'İ ÇOCUK

        İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısının bin 377'ye, yaralananların ise 7 bin 700'e yükseldiği açıklandı.

        El Kudra, yaptığı açıklamada İsrail'in aralıksız devam eden saldırılarında son bir gün içinde 131 kişinin hayatını kaybettiğini, 463 kişinin yaralandığını söyledi. Kudra, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının 25'inci gününde ölü sayısının bin 377'ye, yaralı sayısının ise 7 bin 700'e yükseldiğini belirtti. Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana İsrail'in hava, kara ve denizden sürdürdüğü saldırılarında 315'i çocuk, 166'si kadın ve 58'i yaşlı hayatını kaybetti.

        İsrail ordusu, saldırıların başladığı günden bu yana 56 askerinin ve 3 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise 110 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

        Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da İsrailliler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

        AL JAZEERA, AFP

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ