Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail ateşkesi yine bozdu, Ateşkes bozuldu, Gazze'de ateşkes bozuldu.

        BM ve ABD'nin bugün saat 08:00'da başlayan 72 saatlik ateşkes çağrısını kabul ettiğini açıklayan İsrail Gazze'nin güneyine topçu ateşi başlatarak ateşkesi bozdu. Saldırıda 50 Filistinli öldü. Öte yandan Hamas siyasi büro üyesi Musa Ebu Merzuk, 1 İsrail subayını kaçırdıklarını açıkladı.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin çağrısıyla İsrail ve Hamas arasında başlayan ateşkes İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesini bombalamasıyla son buldu.

        İsrail'in askeri koordinatörü, BM Barış Süreci Özel Temsilcisi Robert Serry'e ateşkesin sona erdiğini söyledi.

        İsrail, Gazze'nin güneyine topçu ateşi gerçekleştirdi. Saldırıda 50 Filistinli hayatını kaybetti. Filistin İçişleri Bakanlığı İsrail'in ateşkesi ihlâl ettiğini ve sınır bölgelerini bombaladığını duyurdu.

        Ban Ki-moon ve Kerry'nin yayınladığı ortak bildiride, ateşkesin 1 Ağustos Cuma sabahı yerel saatle 08.00'de başlayacağı ve 'uzatılmadıkça' 72 saat süreceği açıklanmıştı.

        İsrail ordusunun kara birlikleri ve Hamas askerleri bu süre zarfında ilerlemeyecek ve yerlerinden ayrılmayacak, ancak İsrail, Hamas'ın kullandığını iddia ettiği ve kendi savunma hatlarının gerisinde kalan tünellere yönelik operasyonlara devam edecekti.

        Kerry ve Ban, "Bu insanî ateşkes başlayana dek her iki tarafa da kendilerini tutmaları ve ateşkesin şartlarına sadık kalmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" demişti.

        Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, İsrail ateşkese uyduğu sürece Hamas ve diğer tüm grupların 72 saatlik ateşkes kararına uyacaklarının sözünü verdi. İsrail hükümeti de ateşkesi resmen doğrulamıştı.

        Kerry ve Ban'ın ortak açıklamasında şu ifadelere de yer verilmişti:

        ''Bu süreçte Gazze'de yaşayan siviller, acil olan ihtiyaçlarının karşılayacak, cenazelerin defnedilmesi, yaralıların tedavi edilmesi ve gıda stoklamak gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca su ve elektrik temin eden tesislerin tamir edilmesi de bu süreçte devam edecek. İsrail ve Filistin tarafından heyetler, kalıcı bir ateşkese ulaşmak amacıyla, Mısır'ın daveti üzerine Mısır hükümetiyle müzakerelere başlamak üzere Kahire'ye gidecekler. Taraflar, bu müzakerelerde her türlü sorunu masaya yatıracak.''

        DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ateşkesin sonlandırılması üzerine açıklamalar yaptı. "Önemli olan ateşkesi bir an evvel yeniden tesis etmektir" diyen Davutoğlu, herkesin ateşkese sadık kalması gerektiğini vurguladı.

        Davutoğlu, "Kırılgan bir ateşkes olduğu başından beri belliydi. Daha önce de böyle kırılganlıklar olmuştu. Bir an önce ateşkes şartlarına geri dönülmesi için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" dedi.

        Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile telefonda görüştü.

        Suudi Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud da devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu. İsrail'in kitlesel katliam yapmasına karşın uluslararası toplumun sessiz kalmasını eleştiren Suudi Kral, İsrail'in insanlığa karşı savaş suçu işlediğini belirtti.

        Kral Abdullah, uluslararası toplumun Gazze'de yaşananlara karşı kayıtsız kalmasının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını ifade etti.

        Arap ve Müslüman dünyasının terörizm tehditi ile de karşı karşıya kaldığını kaydeden Suudi Kral, bölge liderlerine seslendi. Kral Abdullah, son dönemlerde Müslümanlıkla özdeşleşmeye başlanan terörizm kavramının İslamiyete zarar vermesinden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

        GÖRÜŞMELER MISIR'DA BAŞLIYOR

        AFP'ye bilgi veren ABD'li bir diplomat, İsrail - Filistin görüşmelerinin bugün Mısır'da başlayacağını aktardı. Ancak görüşmelerde Hamas üyeleri ABD veya İsrail temsilcileriyle doğrudan masaya oturmayacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçeceği isimlerin, görüşmelerde Hamas'ı temsil edeceği belirtildi.

        Hamas yöneticilerinden eski Vakıflar Bakanı İsmail Rıdvan ise Hamas, İslami Cihad Hareketi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nden oluşan heyetin bugün Kahire'de olacağını söyledi.

        Rıdvan, "Heyette Hamas'ı temsilen Mısır'da ikamet eden Hamas Siyasi Bürosu Üyesi Musa Ebu Merzuk'un yanı sıra ikisi Gazze'den, ikisi dışardan 5 kişi yer alacak" dedi. Rıdvan, görüşmelere katılacak Hamas üyelerinin isimlerini güvenlik gerekçesiyle açıklamadı.

        Kahire'de yapılacak görüşmelerde Gazze'den ambargonun kaldırılması, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tümüyle açılması ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması konularının görüşülmesi bekleniyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ