Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Obama itiraf etti: İşkence yaptık, ABD Başkanı Obama 11 Eylül sonrası CIA'in bazı kişilere işkence yaptığını söyledi

        ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırısı sonrası Amerikan istihbarat örgütü CIA'in "bazı kişilere işkence yaptığını" söyledi ve Beyaz Saray'ın ABD Kongre'sine 'gelişmiş sorgulama teknikleri' üzerine bir rapor sunduğunu belirtti.

        Obama, "Pek çok doğru şey yaptık ama bazı insanlara da işkence yaptık. Bunlar, değerlerimize aykırı şeylerdi" dedi. Obama, 'waterboarding' adı verilen ve sırt üstü yatan kişiyi ıslak bezle boğma anlamına gelen işkence türünü, 2009 yılında göreve geldiğinde yasakladığını anımsattı.

        Obama'nın selefi Goerge W. Bush, 11 Eylül saldırıları sonrası bu tür sorgulama tekniklerinin işkence olmadığını söyleyerek kullanımına izin vermişti. Obama, bu sorgu tekniklerinin kullanılma sebebini, 'ABD'nin olası yeni saldırılardan korkması' olarak gösterdi.

        CIA çalışanlarını kasteden Obama, "Bu kişilerin görevlerinin zorluğunu düşünerek, onlara tepeden bakmamak önemlidir. Bu kişiler devasa bir baskı altında çalışan gerçek vatanseverlerdi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ