Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya musul, sincar, IŞİD, ezidiler, yezidiler, kürtler, şengal, rojava, sincar dağı, IŞİD militanları, erbil

        Şefik DİNÇ / HT GAZETE

        IRAK’ta Musul’a bağlı Sincar İlçesi’nde yaşayan Ediziler, yeni bir katliam yaşıyor. Tarihte defalarca kez kırıma uğradıklarını söyleyen Ezidiler, IŞİD’in haklarında yeni bir ölüm fermanı çıkardığını dile getiriyor. Sincar’ı ele geçiren IŞİD’li teröristlerin öldürdüğü Ezidi sayısının resmi olmayan rakamlara göre 3 bini aştığı iddia edildi.

        100 BİN KİŞİ KAÇTI

        IŞİD, 3 Ağustos’ta düzenlediği saldırılarla Kürtlerin “Şengal” olarak adlandırdığı Sincar’ı Peşmergelerden almıştı. Bunun üzerine büyük çoğunluğu Ezidi olan 100 bine yakın kişi göç etmek zorunda kaldı. IŞİD teröründen kaçanların büyük çoğunluğu Sincar Dağı’na sığınırken, bir kısmı Kürt Bölgesel Yönetimi’nin denetiminde olan Erbil ve Duhok’a, bir kısmı Suriye’de Kürt grupların denetiminde olan Rojava’ya, yaklaşık 5 bin kişi de Türkiye’ye sığındı. Sincar Dağı’na sığınan Ezidiler açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, resmi olmayan rakamlara göre yaşlı ve çocuk 515 kişinin öldüğü belirtildi. IŞİD saldırılarında sivil halktan 3 binden fazla kişi hayatını kaybettiği ileri sürülürken, IŞİD teröristleri 500 kadını kaçırdı.

        IŞİD’den kaçtılar, Sincar Dağı’nda zehirlendiler

        IRAK’ta Musul’a bağlı Sincar İlçesi’nin IŞİD tarafından ele geçirilmesi üzerine evlerini terk ederek Sincar Dağı’na sığınan Ezidilerden 250 çocuğun öldüğü iddia edildi. Ezidi aktivist Ali Sincari, 250 çocuğun açlıktan yedikleri ağaç yaprakları ve zehirli otlar nedeniyle hayatını kaybettiğini öne sürdü.

        SUSUZLUKTAN ÖLDÜLER

        Sincar Dağı’na sığınan Ezidilerden 68’inin ise açlık ve susuzluktan öldüğü bildirildi. Bölge sakinlerinden Ali Sincari, Sincar Dağı’nda mahsur kalan 68 kişinin sıcak ve susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Bu arada dağda mahsur kalan Ediziler helikopterlerle bölgeden tahliye edilmeye başlandı. İlk etapta 51 Ezidi, Sincar Dağı’ndan helikopterle alınarak Duhok’un Batel İlçesi’ne götürüldü. Tahliye sırasında IŞİD militanlarının sürekli ateş açması nedeniyle helikopterlerin bazı bölgelere inemediği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ