Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye katliamın yıl dönümünde meydanlara indi

        Sabahın ilk saatlerinde Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde Kapadokya'da hava balonları Rabia pankartlarıyla havalandı.

        Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda kentinde etkinlikler düzenledi.

        İstanbul'da etkinlikler, Uluslararası Rabia Platformu'nun Feshane'de düzenlediği basın toplantısıyla başladı.

        Basın toplantısına Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam, eski Mısır Milletvekili Adil Raşit, Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, hukukçu Reşat Petek, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan katıldı.

        Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam, "Türkiye halkıyla bizim davamız birdir. Türkiye halkıyla Mısır halkının aslında kaderi birdir. Bu manada Türkiye Mısır'dır, Mısır Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.

        Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, Mısır'daki askeri darbenin Mısır halkının iradesini kırmayı hedeflediğini dile getirdi. Eski Mısır Milletvekili Adil Raşit ise Mısır'da Sisi yönetiminin ekonomiyi iyi göstermeye çabaladığını ancak ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini vurguladı.

        Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi Türkiye'de "milletlerarası bir vicdan mahkemesi" kuracaklarını aktarırken, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, kamuoyunu hak ihlallerine karşı insanlık adına dik durmaya çağırdı.

        İSTİKLAL CADDESİ'NDE YÜRÜYÜŞ

        Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının Tünel'den Galatasaray Meydanı’na yürüyüş düzenledi.

        İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği'nden (ÖNDER) de yazılı açıklamayla Mısır'daki darbe kınandı.

        Etkinlikleri kapsamında İstanbul Boğazı'nda yaklaşık 200 kişiyle şehrin farklı noktalarına ulaşmak üzere "Rabia Gemisi" Karaköy'den hareket etti.

        Üsküdar Belediyesi de Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

        ANKARA

        Ankara'da Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

        Etkinlikte, Muhammed Biltacı'nın kızı Esma'ya yazdığı veda mektubu okundu. Ayrıca Türkçe, İngilizce ve Arapça "İnsanlık için sesini yükselt" sloganı yazılı pankartlar taşındı.

        "Zalimler için yaşasın cehennem", "Esmaların kanları zalimleri boğacak", "İnsanlık uyuma mazlumlara sahip çık", "Seyyid Kutup, El Benna selam olsun İhvan'a" sloganları atan ve Rabia işareti yapan gruptakiler adına Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, ortak bildiriyi okudu.

        Memur-Sen Genel Başkanvekili Günay Kaya da yaptığı kısa konuşmada, dünyanın sesine vicdan katmaya devam edeceklerini söyledi.

        Dinine, diline, ırkına, rengine, cinsiyetine bakmadan tüm mazlumların sesi olmaya devam edeceklerini belirten Kaya, "Biz, 'Rabia' demeye gücümüzün son noktasına kadar devam edeceğiz. Bugün bir kez daha bütün teşkilatlarımızla ayağa kalkıyoruz. Kamuoyuna mazlumların sesini bir kez daha haykırıyoruz. Bu duyarlılığı gösteren bütün kardeşlerime teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.

        ADANA

        İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen Genç Memur-Sen üyeleri, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterip, İsrail, ABD ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi aleyhinde slogan attı.

        Grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Başkanı Berat Akıncı, 14 Ağustos'un "insanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, merhameti ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günü" olduğunu kaydetti.

        AYDIN

        Sevgi Yolu'nda toplanan Aydın Rabia Platformu üyeleri, "Tüm Müslümanlar için sesini yükselt", "İnsanlık için sesini yükselt" yazılı pankartlar eşliğinde "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.

        Grup adına açıklama yapan Rabia Arslan, bugünün özellikle Müslümanların ayağa kalkma günü olduğuna işaret ederek kirli küresel ittifakın bu şekilde sona erebileceğini anlattı.

        HATAY

        Fahri Korutürk Caddesi'nde toplanan bir grup, ellerinde döviz ve pankartlarla sloganlar atarak Antakya DSİ Parkı'na kadar yürüdü.

        Genç Memur-Sen İl Başkanı Osman Nuri Kundakçı, "Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesi, insanlık onurunu çiğnemesi daha ne kadar seyredilecek" diyerek insanları haksızlığa karşı "ayağa kalkmaya" davet etti.

        MERSİN

        Genç Memur-Sen üyesi grup, Kuvayi Milliye Caddesi'ndeki sendika binası önünde toplanarak, pankartlar açtı.

        Grup adına konuşan il temsilcisi Tayfun Kütük, tüm Müslümanların Arakan'daki, Doğu Türkistan'daki, Gazze'deki, Halep'teki zulmün karşısında sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı

        VAN

        İskele Caddesi'ndeki Hz. Ömer Camisi'nin avlusunda toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" sloganları attı.

        OSMANİYE

        Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Genç Memur-Sen üyelerinin basın açıklamasının ardından Kur’an-ı Kerim okunup dua edildi.

        İZMİR

        Memur-Sen ve Genç Memur-Sen üyelerince Konak Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi.

        Konak Yalı Camisi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, "İnsanlık için sesini yükselt. Halkın iradesi darbelere geçit vermeyecek" yazılı pankart açtı, Rabia işareti yaptı.

        Grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Üyesi Muhammed Haldun Şenocak, 14 Ağustos'un insanlığın vicdanlara seslenme günü olduğu söyledi.

        KIRKLARELİ

        Kırklareli ve Tekirdağ'da, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

        Memur-Sen Kırklareli Şube Başkanı Selahattin Karanfiler, Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir grup sendika üyesiyle yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsattı.

        Mısır'da, "darbeci Sisi"nin, Suriye'de Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesinin karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade eden Karanfiler, şöyle devam etti:

        "Ey insanlık, ey ümmet artık ayağa kalk ve mazlumların çığlığına kulaklarını kapatanlara bütün gücünle seslen. Bütün zalimlere haykır. 14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gündür. 14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. Huzurun, barışın, kardeşliğin ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız."

        TEKİRDAĞ

        Tekirdağ'da ise Tekirdağ İçin El Ele Platformu'nun düzenlendiği etkinlikte bir grup sivil toplum kuruluşu üyesi Tuğralı Park'ta bir araya geldi. Rabia işareti yapan gruptakiler pankart ve sloganlarla Mısır'daki rejimi protesto etti.

        Platform sözcüsü Süleyman Çalışkan konuşmasında, Müslüman ülkeler üzerinde yaşanan zulüm karşısında insanlığın daha fazla sessiz kalmaması gerektiğini belirterek herkesi harekete geçmeye çağırdı.

        DENİZLİ

        Delikliçınar Meydanı'nda toplanan Denizli Rabia Platformu üyeleri, Rabia işaretli tişört giyerek, Esma Biltaci ve Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıdı. Sisi'yi protesto eden vatandaşlar, "Def ol Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları attı.

        Genç Memur-Sen Denizli İl Başkanı Mesut Ünal grup adına yaptığı açıklamada, "Rabia Günü, çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür. Küresel adalet için, insanların ölmemesi için, insanlık onurunun korunması için ayağa kalk ümmet, ayağa kalk insanlık" dedi.

        Gruptakiler İsrail bayrakları ile Sisi'nin fotoğraflarını yaktılar.

        MANİSA

        Manolya Meydanı'nda Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Manisa Rabia Platformu üyeleri, "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.

        Genç Memur Sen İl Temsilcisi Mesut Öner, yaptığı açıklamada "Rabia adının artık Mısır’daki bir meydanın değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu" söyledi.

        DÜZCE

        Cedidiye Camisi önünde toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, sloganlar eşliğinde Anıtpark Meydanı'na yürüdü. Genç Memur-Sen İl Başkanı Gazi Mahmut Yıldırım basın açıklamasını okudu.

        BOLU

        Bankalar Caddesi'nden yürüyüşe geçen 50 kişilik grup, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları atarak Hükümet Meydanı'nda toplandı.

        Grup adına konuşman Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yusuf Öcal, "Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksiniz?" dedi.

        KONYA

        Genç Memur-Sen tarafından Konya, Karaman ve Aksaray'da 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

        Konya Kayalıpark'ta bir araya gelen grup üyeleri, başta Mısır olmak üzere Filistin, Gazze ve diğer coğrafyalarda Müslümanlara uygulanan zulümleri protesto etti. Kur'an-ı Kerim'den sure ve duaların okunduğu etkinlikte, Mısır'daki olaylara ilişkin fotoğraflar sergilendi.

        KARAMAN

        Atatürk Parkı'nda toplanan grup üyeleri, ''Müslüman uyuma kardeşine sahip çık'' ve ''Mursi'ye selam, direnişe devam'' sloganları attı.

        Genç Memur Sen İl Başkanı Ömer Arslan, Mısır'daki katliamlara sessiz kalmamak için toplandıklarını, her zaman mazlum ve mağdurun yanında olduklarını kaydetti.

        KOCAELİ

        İzmit ilçesi Sabri Yalım Parkı'nda bir araya gelen bir grup, "Sisilerin tankları, yıldıramaz halkları", "Mısır için direniş, insanlığa diriliş" sloganları attı.

        Grup adına basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Kocaeli Temsilcisi Özgür Karaoğlu, "Rabia Günü, ümmetin kim olduğuna bakmaksızın mazlumlara el verme günüdür. Küresel adalet, insanların ölmemesi, insanlık onurunun korunması, çocuklarımız için ayağa kalk ey ümmet" ifadelerini kullandı.

        KAHRAMANMARAŞ

        Kent Meydanı'nda bir araya gelen grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Başkan Yardımcısı Ali Sarıkaya, Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsattı.

        AKSARAY

        Genç Memur-Sen ve Aksaray STK Platformu öncülüğünde toplanan grup üyeleri, Hükümet Meydanı'nda bir program düzenledi.

        Aksaray STK Platformu Başkanı Eyüp Dağdaş, "Müslümanın kardeşine sahip çıktığını bir kez daha vurguluyoruz. Tüm acıların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz" dedi.

        Konuşmanın ardından, Memur-Sen ve Genç Memur-Sen genel merkezlerinin basın bildirisi okundu.

        ERZURUM

        Lalapaşa Camisi yanında düzenlenen programa, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ellerinde "İnsanlık için sesini yükselt", "Tüm mazlumlar için sesini yükselt" yazılı Türkçe, Arapça ve İngilizce pankartlarla katıldı.

        Genç Memur-Sen İl Başkanı Fatih Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, insanlığın ayağa kalkması gerektiğini belirterek, "Dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin" dedi.

        KARS

        Kentte öğle namazını tarihi Evliya Camisi'nde kılan bir grup, daha sonra ellerindeki pankartlarla slogan atarak, Faik Bey Caddesi'ndeki at heykeline kadar yürüdü.

        Memur-Sen İl Başkanı Ebubekir Keleş, yaptığı açıklamada, zulme ve zalime karşı duran, mazlumdan yana olan halkı selamladıklarını belirterek, bundan bir yıl önce seçilmiş cumhurbaşkanının görevden uzaklaştırıldığı, binlerce kişinin zulme karşı durduğu için Mısır'da katledildiğini anımsattı.

        Gazze'de yapılan katliamı da kınayan gruptakiler, İsrail'i de lanetledi.

        DİYARBAKIR

        Genç Memur-Sen üyeleri Diyarbakır Ofis Camide öğle namazından sonra Sanat Sokağı'ndan AZC Plaza önüne yürüdü.

        Yürüyüş esnasında "Kahrolsun Sisi, seninleyiz Mursi", "Amed'den İhvan'a binlerce selam", "Kahrolsun İsrail", "İhvan'a selam direnişe devam" sloganları atan grup Kürtçe, Türkçe pankartlar taşıdı.

        AĞRI

        Merkez Camisi önünde toplanan grup, basın açıklaması yaptı.

        Genç Memur-Sen İl Başkanı Yakup Ergül, hürriyete sınırsızca aşık Esmaların Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden tam bir yıl geçtiğini belirtti.

        ŞIRNAK

        Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Genç Memur-Sen üyesi grup Türkçe ve Kürtçe "Tüm mazlumlar için sesini yükselt, Gazze yanındayız" dövizlerini taşırken, "Yaşasın Mursi, kahrolsun Sisi, kahrolsun IŞİD" şeklinde slogan attı.

        BATMAN

        Yaklaşık 20 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu Sözcüsü Zahir Seven de yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan zulmün kabul edilemez olduğunu belirtti.

        Rabia Meydanı'nda yapılan barışçıl gösterilerde özgürlüğün, demokrasinin, adaletin, meşruiyetin sembolü olarak Rabia işaretinin doğduğunu anımsatan Seven, "Kısa sürede tüm dünyaya yayılmıştır. Rabia işareti sadece Mısırlıların değil, dünya mazlumlarının özgürlük sembolü olmuş, meydanda yapılan katliamın unutulmaması için Uluslararası Rabia Platformu tarafından 14 Ağustos Dünya Rabia Günü ilan edilmiştir" dedi.

        BİNGÖL

        Memur-Sen Bingöl İl Başkanlığı ve bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla öğle namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde açıklama yapıldı.

        Grup adına konuşan Genç Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Haluk Çakan, zulme karşı direneceklerini, zalimin karşısında diz çökmeyeceklerini kaydetti.

        Açıklama, yapılan dua ile sona erdi.

        ŞANLIURFA

        Aralarında kadınlarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları üyeleri, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelerek, Türkçe, Arapça ve Kürtçe "14 Ağustos Dünya Rabia Günü'' yazılı pankartlarla Sisi aleyhinde sloganlar atarak Rabia Meydanı'na yürüdü.

        Gruptakilerin ''Ey insanlık ayağa kalk'' sloganlarına çevredeki esnaf ve vatandaşlar da yürüyüşe katılarak destek verdi.

        Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır, Suriye, Gazze ve Doğu Türkistan'da insanlığın katledildiğini belirterek, bir an önce insanlığın ayağa kalkmasını beklediklerini ifade etti.

        ADIYAMAN

        Demokrasi Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, Mısır'daki yönetim aleyhine slogan atıldı.

        Grup adına açıklama yapan Genç Memur Sen İl Temsilcisi İrfan Dost, zulme sessiz kalmalarının söz konusu olamayacağını, Rabia'da özgürlük ve demokrasinin geleceği güne kadar mazlumların yanında olacaklarını söyledi.

        İnsanlığın ortak acısının bitirilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini vurgulayan Dost, insanlığın ortak düşmanı haline gelen katil ve vahşi yönetimlere karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

        KİLİS

        Genç Memur-Sen Kilis İl Temsilcisi Mehmet Emin Özil, Şehitler Parkı'nda yaptığı açıklamada, Dünya Rabia Günü'nün, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gün olduğunu söyledi.

        ANTALYA

        Genç Memur-Sen Antalya Şubesi tarafından, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Kazım Özalp Caddesi'nde bir araya gelen, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve yaklaşık 40 sendikanın üyeleri, taşıdıkları dövizlerle Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterdi.

        Grup adına konuşan Genç Memur-Sen Antalya Şubesi İl Başkanı Arif Aydeniz, hürriyete sınırsızca aşık Esmaların Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden tam bir yıl geçtiğini hatırlattı.

        AFYONKARAHİSAR

        Kentte, pek çok sivil toplum kuruluşunun üyeleri, Genç-Memur Sen öncülüğünde, Anıtpark önünde toplanarak, çeşitli pankartlar açtı.

        Genç Memur-Sen İl Başkanı Ömer Faruk Tunçer, yaptığı konuşmada, "Ey insanlık Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesini, insanlık onurunu çiğnemesine daha ne kadar seyredeceksin" diyerek insanları haksızlığa karşı "ayağa kalkmaya" davet etti.

        Konuşmanın ardından bir kız öğrenci Gazze'deki katliamı anlatan şiir okudu.

        ISPARTA

        14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla Isparta'daki Mimar Sinan Camisi önünde eylem düzenlendi.

        Grup adına basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Isparta İl Temsilcisi Abdullah Taner Türkcan, insanlığa ve ümmete "Ayağa kalkmaları" çağrısında bulundu.

        BURSA

        Bursa'da, Rabia Platformunca "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla düzenlenen ve pek çok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği etkinlik kapsamında Genç Memur-Sen'in çağrısıyla Orhangazi Parkı'nda toplanan vatandaşlar, Atatürk ve Cumhuriyet caddelerinde yürüdü. Darbeciler aleyhine slogan atan grubun yürüyüşü, Şehreküstü Meydanı'na sona erdi.

        Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker, grup adına yaptığı konuşmada, Mısır'da geçen yıl özgürlük adına direnen Müslümanların, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında katledildiğini söyledi.

        BALIKESİR

        Pek çok sivil toplum kuruluşunun üyeleri, Genç-Memur Sen öncülüğünde TÜİK Meydanı'nda toplanıp darbeciler aleyhine slogan attı.

        Genç Memur-Sen İl Başkanı Erdal Şahan, grup adına yaptığı konuşmada, dünyada hüküm süren zalimlerin, Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik sağlanması halinde yıkılabileceğini anlattı.

        BİTLİS

        Bitlis'te, Genç Memur-Sen'in 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla düzenlediği etkinliğe 11 sivil toplum kuruluşu destek verdi.

        Genç Memur-Sen öncülüğünde Nur Caddesi'nde bir araya gelen kalabalık, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterdi.

        İsrail ve Amerika ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi aleyhine slogan atarak Ulu Cami'ye kadar yürüyen kalabalık adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Bitlis Şube Başkanı Şahin Özgül, her zaman zalimlere karşı mazlumlardan yana olacaklarını söyledi.

        KÜTAHYA

        Kütahya'da, Rabia Platformunca "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla düzenlenen ve pek çok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği etkinlik kapsamında Genç Memur-Sen'in çağrısıyla Zafer Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, "Rabia için meydanlara iniyoruz", "Hepimiz İslam'ın askerleriyiz", "Mursi üzülme, Allah seninle" gibi sloganlar atarak Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Karagöz Camisi önüne yürüdü.

        BİLECİK

        Bilecik'te, birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği etkinlik kapsamında Genç Memur-Sen'in çağrısıyla, Güzel Sanatlar Galerisi önünde toplanan grup, basın açıklaması yaptı.

        Grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Emrah Gülük, "14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür" dedi.

        BURDUR

        Genç Memur-Sen üyeleri, Filistin ve Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Burdur Şubesi Başkanı Hasan Taşdemir, Rabia Meydanı’ndaki zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattı.

        Taşdemir, 14 Ağustos'un, insanlığın dünyaya sahip çıktığı, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gün olduğunu bildirdi.

        Rabia'nın artık Mısır'da bir meydanın adı değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu belirtti.

        MALATYA

        Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplanan Mısırlılara emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybeden binden fazla kişi, olayın birinci yıl dönümünde Malatya, Elazığ, Erzincan, Tokat ve Tunceli'de anıldı.

        Malatya'da, İnönü Caddesi'ndeki Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin önünde bir araya gelen Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, ellerinde Filistin bayrakları ve dövizler taşıdı. Grup, sloganlar atarak Soykan Parkı'na kadar yürüdü.

        Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Oğuz Güçlü, burada yaptığı açıklamada, hürriyete sınırsızca aşık Esma'ların Mısır'ın Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini söyledi.

        Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

        ELAZIĞ

        Postane Meydanı'nda toplanan Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim tilavetini dinledi.

        Daha sonra, "darbeci Sisi, yanındayız Mursi", "zulme karşı direneceğiz", "İhvana selam, direnişe devam", "ümmet uyuma, zulme susma", "siyonist İsrail, hesap verecek", "kahrolsun İsrail" sloganları atan katılımcılar, Gazi Caddesi'nden Elazığ Öğretmenevi'ne kadar yürüdü.

        Burada grup adına basın açıklaması yapan Rabia Platformu Elazığ Temsilcisi Saim Çolak, Mısır'da olduğu gibi dünyanın dört bir tarafında Müslümanlara yapılan zulmün son bulması için tüm İslam aleminin zalimin karşısında durması gerektiğini belirterek, "14 Ağustos Rabia Günü, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür" dedi.

        ERZİNCAN

        Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, ellerindeki fotoğraf ve afişlerle, Fevzi Paşa Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sessizce yürüdü.

        Basın açıklaması yapan Genç Memur-Sen İl Başkanı Hüseyin Çolak, Mısır, Suriye ve Filistin'de yaşananlara dikkati çekerek, insanlığın bu acılara son vermesi gerektiğini söyledi.

        Çolak, şöyle konuştu:

        "Ey insanlık, zalimlerin dünyayı kuşatan barbarlıklarına son vermeyecek misin? Mazlumların kulakları sağır eden çığlıklarını daha ne kadar duymazlıktan geleceksin? Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksin? Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesini, insanlık onurunu çiğnemesini daha ne kadar seyredeceksin?"

        TOKAT

        Sağlık-Sen İl Temsilciliği önünde toplanan Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, "Mursi'ye selam, direnişe devam", "katil Sisi, Mısır'dan defol" sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Yeraltı Çarşısı'na kadar yürüdü.

        Burada grup adına konuşan Memur-Sen üyesi Hatice Sazak, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nün insanlığın vicdanına seslenme günü olduğunu bildirerek, "Rabia Günü, ümmetin kim olduğuna bakmaksızın mazlumlara el verme günüdür. Rabia Günü, insanlığın ve ümmetin, dünyanın bütün zalimlerine birlikte direnme ve diklenme günüdür" dedi.

        TUNCELİ

        Tunceli'de Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, Genç Memur-Sen İl Temsilciliği'nin tertip ettiği etkinlik kapsamında, Moğultay Mahallesi Paşalar Camisi'nin yanında bir araya geldi.

        Grup adına basın açıklaması yapan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Mehmet Erbay, 14 Ağustos'un ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya çalıştığı gün olduğunu dile getirerek, "Ey ümmet, sen susmasaydın, sen ayağa kalksaydın, sen hakkı haykırıp zalimin karşısında dursaydın, sen mazluma el verip, mağdura kol kanat olsaydın, İsrail, Filistin ve Gazze'de soykırım yapamaz, Afrika'nın çocukları açlık ve susuzluktan kıvranmaz, Afrika'da küresel sermayenin sömürü pazarları kurulmaz, Arakan'da, Doğu Türkistan'da, Mali'de Müslümanlar hunharca vurulmazdı" diye konuştu.

        KAYSERİ

        Kayseri'de Hunat Camii önünde toplanan grup, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Kayseri İl Temsilcisi Abdullah Yüksel, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nün vicdanlara seslenme günü olduğunu vurguladı.

        Müslümanlara yönelik katliamlara dikkati çeken Yüksel, şöyle devam etti:

        "14 Ağustos Mısır'ın darbecisi Sisi'nin, Suriye'nin canisi Esed'in, Filistin ve Gazze'de kan pazarı kuran Netenyahu yönetimindeki siyonist katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da Müslüman kıyımı yapan zalim Çin'in, Mali'de, Arakan'ra, Orta Afrika'da Muhammedi bedenleri vahşet ve işkenceyle tanıştıran insanlıktan nasipsiz yönetimlerin, Halep'te Şengal'de, Telafer'de, dünyanın farklı yerlerinde, farklı dinlere, farklı mezheplere, farklı milletlere mensup mazlumlara zulm ederek insanlığı katleden zalimlerin kabus günüdür. Daha önce olduğu gibi bugün de meydanlardayız. İnsanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Zulme direneceğiz, zalimin karşısında diz çökmeyeceğiz."

        KIRIKKALE

        Genç Memur-Sen Kırıkkale İl Başkanlığınca Hüseyin Kahya Parkında gerçekleştirilen eyleme İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Temsilciliği ve Memur-Sen üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

        Genç Memur-Sen Kırıkkale İl Başkanı Murat Memiş, "14 Ağustos insanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, zalimi def etmenin, merhamet ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günüdür" dedi.

        Memiş, burada yaptığı açıklamada, demokrasinin en önemli göstergesinin halkın tercihiyle oluşturulan iktidarlar olduğuna işaret ederek, Rabia Meydanı’ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini söyledi.

        Konuşmanın ardından grup Müslümanlar için dua ettikten sonra dağıldı.

        KIRŞEHİR

        Genç Memur-Sen Kırşehir İl Başkanı Ahmet Demirsoy, Anıt Park'ta yaptığı basın açıklamasında, Rabia'nın artık Mısır'da bir meydanın değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu söyledi.

        Eyleme Ahi Birliği (AHİBİR) Platformu Başkanı Şükrü Koç ile sendika üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlik AHİBİR Platformu Başkanı Koç'un dua okumasının ardından sona erdi.

        NİĞDE

        Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde Mısır'daki askeri darbenin ardından yaşanan katliamları unutturmamak için ilan edilen 14 Ağustos Dünya Rabia Günü nedeniyle Genç Memur-Sen üyesi grup Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

        Katılımcılar, Mısır'da ve dünyanın farklı coğrafyalarında özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden Müslümanlar için dua etti.

        Grup adına açıklama yapan Fatma Zehra Türkan, 14 Ağustos'un insanlığın, demokrasi, özgürlük ve adaletin hakim olduğu bir dünya inşa etmekteki ısrarının adı olduğunu söyledi.

        TRABZON

        Uluslararası Rabia Platformu'nun Mısır'da geçen yıl gerçekleşen katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Genç Memur-Sen öncülüğünde Trabzon'daki Meydan Parkı'nda bir araya gelen gruptakiler, Mısır'daki darbe yönetimi aleyhine çeşitli dövizler açtı.

        Sendikanın Trabzon Şube Başkanı Hakan Ayaz, burada yaptığı konuşmada, hürriyete sınırsızca aşık Esma'ların, Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini ifade etti.

        Ayaz, zalimlerin dünyayı kuşatan barbarlıklarına son verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

        "Mazlumların kulakları sağır eden çığlıklarını daha ne kadar duymazlıktan geleceksiniz? Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının, kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksiniz? Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in, Irak'ta dün ABD, bugün Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün insanlığı katletmesini, insanlık onuru çiğnemesini daha ne kadar seyredeceksin. Ey insanlık ayağa kalk. Dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Özgürlüğün esaretine, demokrasinin mahkumiyetine sen son vereceksin."

        RİZE

        Rize Memur-Sen koordinasyonunda Memişağa Parkı'nda toplanan ve aralarında Suriyeliler ile engelli kişilerinde olduğu gruptakiler, Mısır'da hayatını kaybedenleri andı.

        Üzerlerinde rabia işareti ile Mısır'daki darbede ölenlerin fotoğrafların yer aldığı dövizler taşıyan grup adına konuşan Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta da Rabia'nın artık sadece Mısır’da bir meydanın adı olmadığını, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu söyledi.

        14 Ağustos'un da insanlığın dünyaya sahip çıktığı gün olduğunu ifade eden Usta, "14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. Mısır’ın darbecisi Sisi'nin, dünyanın farklı yerlerinde, farklı dinlere, farklı mezheplere, farklı milletlere mensup mazlumlara zulüm ederek insanlığı katleden zalimlerin kabus günüdür" dedi.

        BAYBURT

        Bayburt'ta ise aynı sendika öncülüğünde Dörtyol Kavşağı’nda toplanan gruptakiler, Cumhuriyet Caddesi'nde ellerinde "İnsanlık daha fazla ölmesin", "Mazlumlar için sesini yükselt", "İnsanlık için sesini yükselt" yazılı dövizleri taşıyarak Türk Dünyası Parkı’na kadar yürüdü.

        Burada gurup adına basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Bayburt İl Temsilcisi Hüseyin Akdoğan, zulme direnip, zalimin karşısında diz çökmeyeceklerini belirterek, "İnsanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Emperyalistlere biat etmeyecek, küresel sömürü düzenine son vereceğiz” dedi.

        Akdoğan, Rabia Meydanı'nda yakılan özgürlük ateşini söndürmeyeceklerini de dile getirdi.

        Artvin Halitpaşa Cami Meydanı'ndaki katlı otopark önünde bir araya gelenler ile Gümüşhane'nin Zafer Meydanı'nda bir araya gelen gruplar da Mısır'daki darbede ölenleri anıp, Sisi yönetimine tepki gösterdi.

        Söz konusu 5 ilde toplanan gruplar, basın açıklamasının ardından dağıldı.

        ESKİŞEHİR

        Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, olayın birinci yıl dönümünde Eskişehir'de anıldı.

        "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla, Hamamyolu Caddesi'ndeki Saatli Park'ta toplanan ve pek çok sivil toplum kuruluşu üyeleri adına konuşan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Oktay Turinay, hürriyete sınırsızca aşık Esma'ların Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini söyledi.

        Dünyadaki zulüm kuşatmasını insanoğlunun sona erdirebileceğini anlatan Turinay, şunları bildirdi:

        "Rabia artık Mısır'daki bir meydanın adı değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adıdır. Esma, Sisi'nin vahşet kurşunlarıyla şehit olan Mısırlı mazlum ihvanın sadece adı değil, insanlığın demokrasi, özgürlük ve adaletin hakim olduğu bir dünya inşa etmekteki ısrarının adıdır. 14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gündür. Ey ümmet, insanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Özgürlüğün esaretine, demokrasinin mahkumiyetine sen son vereceksin. Vahşetin, 2013’ün 14 Ağustos'unda Mısır'da temelini attığı zulüm gökdelenini, sen yerle bir edeceksin. Zindanları mazlum mekanı haline getiren emperyalist cinnete sen 'dur' diyeceksin."

        Basın açıklamasının ardından Mısır'daki darbe yönetimi aleyhine slogan atan grup, hayatını kaybeden Müslümanlar için dua etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ