Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Gazze'de ateşkes 24 saat uzatıldı

        Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için yürütülen müzakerelerin tamamlanması için geçici ateşkesin süresi 24 saat daha uzatıldığı bildirildi.

        Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelere katılan Filistin heyetinde yer alan Hamas Siyasi Büro üyesi İzzet er-Raşak: "Müzakerelerin tamamlanması için geçici ateşkesin süresi 24 saat daha uzatıldı."

        Öte yandan Mısır'da kalıcı ateşkesin sağlanması için yürütülen görüşmelerde 24 saatlik ateşkese varılmadan önce Filistin tarafının 8 maddelik ateşkes formülünü kabul ettiği, İsrail tarafından ise cevap beklendiği öne sürüldü.

        Mısırlı yetkililerden alınan bilgiye göre, Filistinli gruplar, Gazze ablukasının kalkması ve sınır kapılarının açılması başta olmak üzere ana taleplerden oluşan ateşkes formülünü kabul etti. Mısır tarafı ise İsrail'in formüle ilişkin cevabını bekliyor.

        Filistinli direniş gruplarının kalıcı ateşkesin sağlanması için kabul ettiği belirtilen ateşkes formülünün en önemli maddeleri şöyle sıralandı:

        "Gazze ablukasının kaldırılması, sınır kapılarının açılması, uluslararası gözetim altında bölgeye inşaat malzemelerinin girişi, Rami Hamdallah başkanlığındaki Filistin uzlaşı hükümetinin denetimi altında Gazze'nin imarı, Gazzeli balıkçıların avlanma mesafesinin artırılması, söz konusu formülün imzalanmasından 1 ay sonra liman ve esirler konusunun görüşülmesine başlanması."

        Bu arada İsrail'e ait haber sitesi Walla'da yer alan habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Moşe Yalon, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve Genel Güvenlik Servisi Başkanı (Şin Bet) Yoram Cohen ile ateşkes formülünü görüşmek üzere bir araya geldi.İsrail'in Kanal 10 televizyonunun, İsrailli siyasi yetkililere dayandırarak verdiği haberde de söz konusu ateşkes formülünü değerlendirmek üzere İsrail tarafının görüşmelerinin sürdüğü aktarıldı.

        NETANYAHU: HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'yi hedef alan askeri operasyonlara ilişkin "Her türlü senaryoya hazırız" dedi.

        Kahire'de, Filistinli gruplar ve İsrailli diplomatlar arasında kalıcı ateşkes görüşmelerinin sürdüğü sırada İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Moşe Yalon'la Akdeniz kıyısındaki Ashdod askeri deniz üssünü ziyaret etti.

        Başbakan Netanyahu, askeri kurmaylarıyla yaptığı güvenlik zirvesinin ardından deniz üssünde görevli askerlere hitaben, "Birlikte, çok karmaşık olan bu harekatı azim ve kararlılık içinde yürütüyoruz. Her türlü senaryoya hazırlıklıyız. Kahire'de görüşmeleri yürüten İsrail müzakere heyeti, ülkemizin güvenlik ihtiyaçları konusunda ısrar etme talimatı aldı ve İsrail ordusu tekrar ateş açılırsa çok güçlü ve sert cevap vermek için hazırlandı" dedi.

        "Fırtınalı Ortadoğu'da güçlü ve sabırlı olmak" gerekir ifadesini kullanan Netanyahu, sebat ve güç birlikteliğinin bu operasyonda amaçlarına ulaşmak için kendilerine başarıyı getireceğini kaydetti.

        "OPERASYON HENÜZ BİTMEDİ"

        İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da yaptığı konuşmada, "Koruma Hattı operasyonu henüz sona ermedi. Söz verdiğimiz gibi sükunet ve güvenlik gelene kadar durmayacağız. Kahire görüşmelerinin sonucunda sükunet ya da birilerinin bize meydan okuyup olayları tırmandırmaya kalkmasına karşı hazırlandık. Hamas bizi yıpratma savaşına çekemeyecek, eğer çekerse çok sert vuracağız" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ