Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'de ateşkes yarıda kaldı, İsrail ve Gazze ateşkes görüşmeleri

        Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen görüşmelere katılan Filistin heyeti üyesi Halid el-Batş, İsrail'in görüşmelerden çekildiğini, böylece müzakerelerin askıya alındığını bildirdi.

        İslami Cihad Hareketi liderlerlerinden Filistin heyeti üyesi Batş, yaptığı açıklamada, Filistin tarafının taleplerine olumlu cevap vermeyen İsrail heyetinin müzakerelerden çekildiğini ve müzakerelerin askıya alındığını belirtti.

        Batş, Gazze'den roket atıldığı iddialarının ardından İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının müzakerelerin durmasına yol açtığına dair kamuoyunda yer alan haberlere ilişkin "Bunların müzakerelerle alakası yok. Müzakerelerin askıya alınması daha önceki bir mevzu" ifadelerini kullandı.

        "Mısır'dan ayrılacağız"

        Filistin Heyeti Başkanı Azzam el-Ahmed de, düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerden çekilmediklerini ancak birkaç saat içinde Mısır'dan ayrılacaklarını belirtti.

        Ahmed, ülkeden ayrılmalarının müzakerelerden çekilme anlamı taşımadığını ifade ederek, "Filistin heyeti olarak Mısır'dan birkaç saat sonra ayrılıyoruz. Fakat kendimizi müzakerelerden çekilmiş saymıyoruz. Eğer Mısır müzakerelere dönmek için uygun bir ortam ve vakit görür, İsrail tarafı da ateşkes metnimize cevap verirse dönmeye hazırız" dedi.

        "Müzakerelerin başarısızlığından İsrail sorumlu"

        Müzakerelerin başarısızlığı ve ateşkesin bozulmasından İsrail tarafını sorumlu tutan Ahmed, İsrail heyetinin Mısır'dan, ateşkes metnini almasına rağmen herhangi bir cevap vermediğini ifade ederek, "İki haftadır üzerinde çalıştığımız maddeler aynı olmasına rağmen 9 saat İsrail'den cevap gelmedi" diye konuştu.

        İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'nın birbiriyle bağlantısı olmaması yönünde öneride bulunduğunu kaydeden Ahmed, "İsrail, vatanımızın birliğini bölmeyi amaçlayan öneriler sundu. Bu, iki haftadır üzerinde çalıştığımız esas ve sıkı sıkıya bağlı olduğumuz unsurlardan biriydi" dedi.

        Güvenlikle ilgili birçok meselenin de yine İsrail tarafından gündeme getirildiğini aktaran Ahmed, bunların başında direnişin silahsızlandırılması talebinin geldiğini ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bunun görüşülmemesi konusundaki tutumunun oldukça ciddi olduğunu kaydetti.

        "Netanyahu görüşmeler devam ederken heyetini geri çağırdı"

        Ahmed, İsrail'in, şartlarını Filistin heyeti ve Mısır'a dayatmak istediğini belirterek, "Netanyahu, Mısır arabuluculuğunda görüşmeler devam ederken, müzakereci heyetine Kahire'den ayrılma talimatı verdi. Netanyahu ve İsrail heyetinin küstahlığına, benzer bir karşılık vermeyeceğiz. Biz ateşkes, barış, işgalin sona ermesi ve adalet istiyoruz, işgal son bulmadıkça akan kan durmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

        Filistin heyetinin ciddi bir barış sürecine götüren yeni bir ortam oluşturmak amacıyla büyük çaba sarf ettiğini anlatan Ahmed, şöyle devam etti:

        "Filistin heyeti birçok öneri sundu. Nihai görüşümüzün yer aldığı metni Mısır tarafına teslim ettik, Gazze ablukasının kalkması, akan kanı, yıkımı durdurmak, ciddi görüşmelerin sağlanmasına yol açmak için İsrail'den cevap bekledik. Görünen o ki Netanyahu bunu istemiyor. Hatta ilk günden bu yana Filistin uzlaşı hükümeti İsrail hükümetinin zihnini meşgul ediyor."

        Ahmed, uluslararası toplum ile ABD'ye, bu konuda sorumluluk üstlenmeye, aksi takdirde bölgeden ellerini tamamen çekme çağrısında da bulundu.

        İsrail de heyetini geri çağırdı

        İsrail'in, Kahire'de Filistinli gruplarla ateşkes görüşmelerini yürüten heyetini geri çağırdığı belirtildi.

        İsrail Başbakanlık Ofisi sözcü yardımcısı Ofir Gendelman, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İsrail, Kahire'de bulunan müzakere heyetini Hamas'ın ateşkesi yeniden ihlal ederek İsrail'e roket atması nedeniyle ülkeye geri çağırdı" ifadesini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ