Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere Başbakanı Cameron: "Gazetecinin öldürülmesi barbarca ve gaddarca bir eylem"

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Amerikalı gazeteci James Foley'in terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından infaz edilirken çekilen görüntülerde bulunan İngiliz aksanlı militanın kim olduğunun tespit edilemediğini ancak kişinin İngiliz vatandaşı olma ihtimalinin giderek arttığını söyledi.

        Tatilini yarıda keserek bugün başkent Londra'ya dönen Cameron, İngiltere'nin Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının yetkilileriyle bir araya gelerek Irak ve Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve IŞİD tehditini görüştüğü toplantı sonrası Başbakanlık binasında İngiltere basınına açıklamalarda bulundu. Cameron, Amerikalı gazetecinin öldürülmesini, "barbarca ve gaddar eylem" olarak nitelendirerek, kınadığını belirtti. Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bunun ne eylemi olduğu konusunda açık olalım. Bu bir cinayet eylemi, gerekçe gösterilemez bir cinayet. Sorumlu kişinin kim olduğunu tespit edemedik ancak gördüğümüz kadarıyla bu kişinin İngiliz vatandaşı olma ihtimali giderek artıyor. Aşırıcılık ve şiddet eylemlerine katılmak için Suriye'ye ve Irak'a seyahat edenlerin sayısının fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kişilerin gitmesinin engellenmesi için tüm çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekli."

        Cameron, gazeteci James Foley'sin öldürülmesinin "son derece şok edici" olduğunu belirterek, ancak şimdi vaktin düşünmeden alınmış bir karar için uygun bir zaman olmadığını kaydetti.

        İngiltere Başbakanı ayrıca ülkesinin Irak'a asker göndermeyeceğini hatırlatarak, dış politikanın parçası olarak IŞİD'e baskı uygulanması için müttefikleriyle ve yeni Irak hükümetiyle çalışılacağını söyledi.

        David Cameron, "Bu ülkenin Irak'ta başka bir savaşa dahil olmayacağı konusunda çok açığım. Kara kuvvetlerimiz muhabere alanına gönderilmeyecek. Böyle birşey yapmamalıyız. Açık bir stratejimiz var ve buna tutunmalıyız. Özellikle burada, evimizde çok açık kanunlarımız var, sert kanunlarımız var" şeklinde konuştu.

        Bu arada Londra polisinden yapılan açıklamada, emniyet teşkilatının terörle mücadele biriminin gazeteci Foley'le bağlantısı olduğu iddia edilen videonun içeriğini incelediği belirtilerek, "Aşırıcı materyalin Birleşik Krallık içerisinde izlemesinin, indirilmesinin ya da paylaşılmasının terörizm kanunları altında suç teşkil edebileceğini kamuya hatırlatmak istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

        Söz konusu videodaki bir IŞİD militanının İngiliz aksanıyla konuşması da gündemde geniş yer bulmuştu. Cameron, haziranda 400 kadar İngiliz vatandaşının Suriye'deki çeşitli gruplar adına bu ülkedeki çatışmalarda yer aldığına inandıklarını söylemişti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada da İngiliz güvenlik güçlerinin 18 ayda Suriye'deki eylemlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle 65 kişiyi gözaltına aldığı, bunlardan 40'ının sadece bu yılın ilk üç ayında gözaltına alındığı bildirilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ