Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu BM'den Irak harekatı, BM, IŞİD, Irak, BM'den IŞİD harekatı.

        Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Irak’ın kuzeyine hava, kara ve denizden yardım gönderme harekatına başladı. İlk etapta Ürdün’den Erbil’e kargo uçaklarıyla temel yardım malzemeleri taşınıyor.

        UNHCR Sözcüsü Edward Colt, son birkaç haftada Irak’ta evlerini terk edenlere yüz binlerce insanın eklendiğini söyledi. Colt, 10 gün içinde 2 bin 500 ton yardımın Kuzey Irak’a ulaştırılacağını ifade etti.

        Bugün inen uçakta çadırlar, mutfak setleri, su ve plastik şilteler yer aldı. Yardımların 500 bin insana ulaştırılması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’den konvoyların da Irak Kürdistan Bölgesi’ne ulaştırılması hedefleniyor.

        FRANSA'DAN BİRLİK ÇAĞRISI

        Fransa Dışişleri Bakanı Faurent Fabius, IŞİD'le mücadelede BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ile İran dahil tüm bölge ülkelerinin koordinasyon içinde olması gerektiğini söyledi.

        Cumhurbaşkanı François Hollande'ın IŞİD'e karşı uluslararası bir konferansın toplanması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Fabius, askerî ve istihbarî faaliyetlerin yanı sıra bu grubu halktan ve kaynaklarından koparacak girişimlerde bulunulması gerektiğini dile getirdi.

        "BUNLAR KAYBEDİLMiŞ GENÇLERDİR"

        Alman Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Katar'ı terör örgütü IŞİD'e destek vermekle suçladı. Devlet kanalı ZDF'e konuşan Müller, "Bunlar kaybedilmiş gençlerdir. IŞİD güçlerin kimin silahlandırdığı ve finanse ettiğini sorgulamalısınız. Burada anahtar kelime Katar'dır ve bu insanlar ve devletlerle siyasî olarak nasıl baş edebileceğimizdir" ifadelerini kullandı.

        ABD'DEN İTİRAF: "OPERASYON BAŞARISIZ OLDU"

        Amerikan Özel Kuvetleri’nin, aralarında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından vahşi bir şekilde başı kesilerek öldürülen foto muhabiri Foley’in de bulunduğu Amerikalı rehineleri kurtarmak için bu yaz başında Suriye’ye sızarak operasyon düzenlediği ortaya çıktı.

        ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, ABD Başkanı Obama’nın onayladığı söz konusu operasyon, Amerikan askeri ve istihbarat birimlerinin yanı sıra havadan izleme uçağı desteğiyle gerçekleştirildi.

        Yetkilinin açıklamasına göre, bölgeye hava aracıyla gittikleri öğrenilen Amerikan komandoları daha sonra rehinelerin bulunduğu noktaya karadan sızmaya çalıştı. Ancak Amerikan Özel Kuvvetleri, rehinelerin bölgeden kısa bir süre önce götürüldüklerini fark etti.

        Amerikalı yetkililer, olay sırasında Amerikan komandoları ile IŞİD arasında çatışma çıktığını, çatışmada bir Amerikalı görevlinin IŞİD militanları tarafından karadan açılan ateş sonucu yaralandığını, komandoların karşılık vermesi sonucu da bazı IŞİD militanlarının öldürüldüğünü belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ