Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu En tehlikeli IŞİD militanları, ingiliz vatandaşı ışid militanları, ışid terör örgütü, ışide katılanlar, ingiltere ışid, james foley infaz, ingiltere alarma geçti, ışid infaz videoları, ışid intihar saldırısı
        1

        IŞİD terör örgütünün son yayınladığı infaz videosunun ardından, İngiltere'deki terörle mücadele polisi Amerikalı gazeteci James Foley'in kafasını kesen ve İngiliz aksanıyla konuşan maskeli IŞİD militanının kimliğini tespit etmek için harekete geçti.

        2

        İngiliz Guardian gazetesinin aktardığına göre, gazeteye birkaç ay önce Rakka kentinde rehin alındığını söyleyen bir kaynak, Amerikalı gazetecinin kafasını kesen 'John' kod adlı militanın Rakka'daki batılı rehinelerden sorumlu üç İngiliz cihatçıdan biri olduğunu iddia etti.

        3

        İngiliz basınında yer alan haberlere göre yetkililer üç isim üzerinde yoğunlaşıyor. İlk isim İngiltere'deki ‘The Beatles’ çetesinin lideri olduğu tahmin edilen 23 eski rap müzik sanatçısı Abdel-Majed Abdel Bary. Bu iddia, ses benzerliğinden yola çıkılarak ortaya atıldı.

        4

        Yetkililer ikinci şüpheli olarak 32 yaşındaki İngiliz vatandaşı Abu Abdullah Al-Britani üzerinde yoğunlaşıyor. Britani sosyal medyada yayınlanan ve 'kardeşlerine cihad çağrısı yapan' militan olarak biliniyor.

        5

        Üçüncü şüpheli ise gerçek adı Junaid Hussain olduğu belirtilen bilgisayar korsanı Abu Hussein Al-Britani. Şüpheli 2012 yılında İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in kişisel bilgilerini çalmaktan hapse girmişti.

        6

        Suriye ve Irak'ta terör estirmeye devam eden IŞİD militanları arasında İngiliz vatandaşlarının sayıca fazla olması dikkat çekiyor. İngiliz basının yer alan haberlere göre terör örgütünde bulunan her 4 yabancı uyruklu militandan biri İngiliz vatandaşı. Hükümetin tahminine göre yaklaşık 500 kişi olan örgüt üyelerinden 250 tanesi ülkesine dönmüş durumda. İşte en tehlikeli militanlar:

        7

        Muhammad Hamidur Rahman

        25 yaşındaki Rahman'ın ailesi oğullarının, Ramazan ayında Suriye'de IŞİD için çatışırken öldürüldüğünü açıkladı.

        8

        Mashudur Choudhury

        Suriye'ye savaşmak için giden ilk İngiliz vatandaşı olarak bilinen 2 çocuk babası 31 yaşındaki Choudhury, geçtiğimiz Ekim ayında ülkesine dönerken Londra Gatwick havalimanında yakalandı.

        9

        Ifthekar Jaman

        23 yaşındaki Jaman, El Kaide bağlantılı örgütlere katılmış, Suriye'de çatışmış, İngiltere'deki evine döndüğünde Hampshire'da bulunan evine yakın bir bölgede girdiği çatışmada öldürülmüştü.

        10

        Salma ve Zahra Halane

        16 yaşındaki Salma ve Zahra adlı ikizler, tıp okurken evden kaçarak Suriye'ye gitti ve örgüte katıldı. İkizlerin şu an Rakka'da olduğu ve IŞİD militanlarıyla evlendiği düşünülüyor.

        11

        Jaffah, Amer ve Abdullah Deghayes

        Kesab'da bir çatışmada öldürülen 18 yaşındaki Abdullah'ın erkek kardeşleri 16 yaşındaki Jaffar ve 20 yaşındaki Amer'in halen Suriye'de olduğu düşünülüyor.

        12

        Nasser Muthana

        20 yaşındaki tıp öğrencisi Muthana, Kasım 2013'te ailesine 'Suriye'de cihada katılmaya gittiğini' belirten bir not bırakarak kaçtı. Muthana'nın halen Suriye'de olduğu düşünülüyor.

        13

        Aseel Muthana

        Nasse Muthana'nın Cardiff'te yaşayan 17 yaşındaki sAeel Muthana, ağabeyi Nasser'in ardından Şubat ayında Suriye'ye giderek örgüte katıldı. Kardeşler, örgütün propaganda videolarında sıklıkla kullanılıyor.

        14

        Reyaad Khan

        Cardiff'ten Suriye'ye giderek örgüte katılan Rayeed Khan, IŞİD'in kan donduran infaz videolarının yanı sıra, 3 İngiliz militanın batılı Müslümanları örgüte davet ettiği propaganda videosunda da en önde görünüyordu.

        15

        Reyaad Khan (solda) ve Nasser Muthana'nın (ortada) cihat çağrısı yaptığı video özellikle İngiltere'de büyük yankı uyandırmıştı. Reyaad Khan, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı dehşet verici paylaşımlarla da biliniyor. Katıldığı infazlarda yaşananları bir bir aktaran Khan, İngiltere'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler'in de en çok aradığı kişiler arasında yer alıyor.

        16

        Aine Davis

        İngiltere vatandaşı 30 yaşındaki Aine Davis'in Suriye'de IŞİD örgütü için aktif olarak çalıştığı biliniyor.

        17

        Davis'in eşi Amal El-Wahabi (sağda), örgüte finansman sağlamaktan yargılanırken, kadınla işbirliği yaptığı düşünülen 27 yaşındaki Nawal Msaad, iç çamaşırına sakladığı 20 bin Euro ile havaalanında yakalanmıştı.

        18

        Abdul Waheed Majeed

        El Kaide bağlantılı örgütlerle yakın ilişkiler içinde olan Abdul Waheed Majeed, ilk İngiliz intihar bombacısı olarak biliniyor. Halep'te patlayıcı yüklü bir kamyonetle yaptığı saldırıda pek çok kişi hayatını kaybetmişti.

        19

        Adının Khadijah Dare olduğu öğrenilen IŞİD militanı ve İngiliz vatandaşı kadının, Twitter hesabından yayınladığı mesaj görenleri şoke etti. Dare “IŞİD’in ilk İngiliz kadın infazcısı olmak istediğini” açıkladı.

        20

        Dare, Muhajirah fi Sham ismini kullandığı Twitter hesabında “Gazetecinin infaz videosunun linkini verebilecek olan var mı lütfen? Allahu ekber. İngiltere şu anda titriyor olmalı haha. Ben de İngiliz ya da ABD’li bir teröristi (!) öldüren ilk İngiliz kadın olmak istiyorum” yazdı.

        21

        Dare'nin, Suriye'nin Rakka şehrinde yaşadığı biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ