Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'nin operasyon fiyaskosu, IŞİD ABD'li gazetecinin başını kesti, ABD'den IŞİD'in öldürdüğü gazeteciyi kurtarmak için başarısız operasyon

        Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

        IŞİD celladı tarafından başı kesilerek ördürülen gazeteci James Foley’nin kurtarılması için ABD Özel Kuvvetleri’nin geçen ay Suriye’de operasyon düzenlediği, ancak eli boş döndüğü ortaya çıktı.

        ABD’nin, aralarında başı kesilen gazeteci James Foley’nin de bulunduğu rehin Amerikalıları IŞİD’in elinden kurtarmak için geçtiğimiz ay Suriye’de nokta operasyonu düzenlediği ortaya çıktı. Ancak istihbarat hatası sonucu rehineler bulunamadı. Gizli operasyon, Amerikan istihbarat kurumlarının Beyaz Saray’a “rehinelerin yerlerini belirledik” bilgisini vermesinin ardından Başkan Barack Obama tarafından onaylandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Lisa Monaco, “Operasyona onay verildi, çünkü her geçen günle birlikte rehinelere yönelik tehlike daha da artıyordu. Elde bulunan istihbaratın yeterli olduğuna inanıldı” dedi.

        ‘BAŞARILI OLAMADIK’

        Pentagon Sözcüsü John Kirby ise “ABD yakın bir zaman önce Suriye’de IŞİD’in elinde tuttuğu bir dizi Amerikalı rehineyi kurtarmak için operasyon düzenledi. Bu operasyona hava ve kara unsurları dahil oldu ve IŞİD içindeki belirli bir kaçırma şebekesini hedef aldı. Maalesef, misyon başarılı olmadı çünkü rehineler hedeflenen noktada değildi” açıklaması yaptı.

        ABD İLK KEZ SURİYE’DE

        Açıklamaya göre, operasyon 5 veya 6 Temmuz günü gerçekleştirildi. Böylece Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez ABD askerleri bu ülke topraklarına ayak basmış oldu. Rakka’daki “Usame bin Ladin Kampı” na düzenlenen operasyonda en az 5 IŞİD militanı öldürüldü. Askeri operasyon, uçaklar ve izleme-keşif uçaklarıyla desteklendi. Bölgeye ise helikopterlerle inildi.

        CELLAT İNGİLİZ'İN ADI: JOHN

        AMERİKALI gazeteci James Foley’nin başını kesen IŞİD militanının bulunması için İngiltere’de insan avı başlatıldı. Önceki gün tatilini yarıda keserek Londra’ya dönen Başbakan David Cameron’ın talimatıyla İngiliz gizli servisleri MI5 ve MI6, “İngiliz aksanı” ile konuşan İŞİD militanının kimliğinin tespitine çalışıyor. İngiliz SAS komandoları ise Irak yönetimi ile birlikte IŞİD yöneticileri ve elinde tuttuğu rehinelerin yerlerini tespit etmeye çalışıyor.

        ‘SİYAH BÖCEK’

        İngiliz istihbaratının, Foley’i katleden militan hakkındaki ilk bulguları İngiliz basınına yansıdı. Haberlere göre, adı John olan cellat Pakistan asıllı bir İngiliz. Aynı zamanda IŞİD’in elinde bulunduğu sanılan onlarca Batılı rehineden sorumlu 4 kişilik bir grubun üyesi. Bu grup kendisini “The Beatles” (Böcekler) olarak tanımlıyor. Daily Mail Gazetesi, John’u “Black Beatle” (Siyah böcek) olarak adlandırdı. Guardian’a göre Rakka’da yakalanan bir IŞİD militanı da John’u “Çok akıllı, eğitimli, kendini İslami öğretiye adamış bir kişi” olarak tanımladı. IŞİD militanı hakkında belirlenen diğer ayrıntılar ise “Doğu Londra” aksanı konuştuğu ve solak olduğu. John, Foley’nin boğazını dayadığı bıçağı sol eliyle tutuyor.

        ‘ZIPLAYIP ABD'YE GELEBİLİRLER’

        FBI Başkanı James Comey, “Bunların Avrupa pasaportları olabilir. Bu da Avrupa için endişe verici. Zıplayıp ABD’ye de gelebilirler” dedi.

        KAÇMAYA ÇALIŞMIŞ

        IŞİD’in katlettiği James Foley’nin örgütün elinden bir kez kaçmaya çalıştığı ancak yakalanıp acımasızca cezalandırıldığı da iddia edildi.

        'IŞİD'İN İLK KAFA KESEN KADIN MİLİTANI OLACAĞIM'

        IŞİD’de çok sayıda Batılı kadın militan da bulunuyor. Bunlardan biri olan 22 yaşındaki Khadijah Dare, Twitter’da IŞİD için kafa kesmeye hazır olduğunu yazdı. Dare, “Bir İngiliz veya Amerikalıyı infaz eden ilk İngiliz kadın olmak istiyorum” ifadesini kullandı.

        BEYAZ SARAY FOLEY'NİN ÖLDÜRÜLECEĞİNİ BİLİYORDU

        IŞİD’in, James Foley’nin ailesine 13 Ağustos’ta e-mail atıp, “ABD ordusu Irak’taki saldırıları durdurmazsa oğlunuz infaz edilecek” uyarısında bulunduğu, bunun anında Washington yönetimine aktarıldığı ortaya çıktı. E-postada IŞİD’in aileden para istediğine dair bilgi bulunmadı. Ancak The Times Gazetesi IŞİD’in Foley’nin serbest bırakılması için 100 milyon dolar istediğini yazdı.

        OBAMA'NIN ÖNCE VE SONRASI

        ABD Başkanı Barack Obama önceki gün Amerikalı gazeteci James Foley’nin ölümünün ardından duygusal bir konuşma yaptı. Obama bu açıklamanın hemen ardından ise tatiline kaldığı yerden devam etti. Dakikalar sonra eski NBA yıldızı Alonzo Mourning ile Vineyard Golf Club’da golf oynadı.

        PEŞMERGE MUSUL BARAJI'NA BAYRAK DİKTİ

        IŞİD’in 6 Ağustos’ta işgal ettiği Musul Barajı, ABD’nin hava desteğiyle peşmerge güçleri tarafından geri alındı. Peşmergeler, 2 gün süren çatışmaların ardından ele geçirdikleri barajın üzerinde Kürt yönetimi bayrağıyle poz verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ