Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Dünyanın gözü bu toplantıda, Ukrayna, Rusya, Vladimir Putin, Petro Poroşenko.

        Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk’te Ukrayna krizine çözüm bulmak için toplanan zirvede Rusya lideri Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko diğer üst düzey konukların yanında ilk tokalaşmayı gerçekleştirdi.

        Poroşenko elini uzattığında Putin’in gözünün içine bakıyordu. İlk anda bu bakıştan rahatsız olan Putin başını eğdi, ancak hemen ardından başını kaldırıp Poroşenko’yu gülümseyerek selamladığı gözlendi.

        Minsk zirvesinin en önemli bölümünü Putin ile Poroşenko’nun akşam saatlerinde baş başa kapalı kapılar ardında yapacakları ikili görüşme oluşturacak.

        Bir yandan Avrasya Gümrük Birliği diğer taraftan Ukrayna ile AB’nin temsil edildiği genel oturumda Ukrayna lideri Poroşenko bugününü ve buluşmanın önemini belirterek, “Burada sadece Ukrayna’da silahların susup susmamasını değil, Avrupa’nın ve hatta belki de dünyanın kaderi belirleniyor. Bu anı en azından ben böyle değerlendiriyorum” açıklamasını yaptı.

        Genel toplantıda Putin de Rusya’nın görüşünü ortaya atarak “Ukrayna krizine çözüm bulmak istiyorsak çıkış yolu görüşmelerden geçer. Görüşmeler derken Ukrayna merkez yönetiminin ülkelerinde doğu ve güneydoğudaki bölge halkıyla başlatmaları gereken diyalogu kastediyorum” ifadesini kullandı.

        Şimdi tüm dikkatler Putin ile Poroşenko arasında ikili görüşmenin ne zaman başlayacağı ve buradan barış kararı çıkıp çıkmayacağına düğümlendi.

        PUTİN'DEN AÇIKLAMA

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile enerji alanındaki diyaloğu yeniden canlandırma kararı aldıklarını söyledi.

        Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan Ukrayna zirvesinden sonra basın mensuplarına açıklama yapan Putin, "Gaz konusu şu an bir çıkmazda. Çözümünde tüm tarafların mutabık olduğu birçok sorumuz var, ben ve Poroşenko enerji konusundaki diyaloğun yeniden canlandırılmasından yanayız" ifadesini kullandı.

        Putin, Ukrayna sınırlarında yakalanan 10 Rus askeriyle ilgili soruya ise "Savunma Bakanlığı'ndan bu konuda rapor almadım ama duyduğum kadarıyla askerler sınırda devriye geziyorlarmış ve Ukrayna topraklarına geçmiş olabilirler" cevabını verdi.

        Ukrayna askerlerinin daha önce defalarca Rusya sınırına girdiğini savunan Putin, "Daha önce problem olmamıştı, şimdi de Ukrayna tarafından bir problem olmayacağını umut ediyorum" diye konuştu.

        Putin, Ukrayna'nın AB ile imzaladığı ortaklık anlaşmasında bazı değişikliklere gidilmesi için 12 Eylül'e kadar teklif sunacaklarını söyledi.

        Rus lider, Minsk'teki görüşmelerde Ukrayna ateşkesi şartlarının gündeme gelmediğini belirten Putin, "Biz ateşkes şartlarının ne olacağını söyleyemeyiz çünkü bu Ukrayna'nın iç meselesidir" dedi. Putin, Poroşenko ile görüşmesini "olumlu" olarak nitelendirdi.

        Ukrayna konusunda ortak çalışma grubu kurulacağı bilgisini paylaşan Putin, ülkenin doğusunda terörle mücadele operasyonlarının düzenlendiği bölgeye yardım edilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını belirtti.

        Putin, Rusya'nın ekonomik çıkarlarını korumak için alacağı önlemlerin batı tarafından saygıyla karşılanacağını umut ettiğini söyledi.

        Belarus'da düzenlenen "Ukrayna zirvesine" Putin'in yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton katıldı. Öğlen başlayan görüşmeler, geç saatlere kadar devam etti.

        Öte yandan, zirvenin tamamlanmasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ikili görüşme yaptı. Daha önce haziran ayında, Normandiya'da "ayaküstü" konuşan Putin ve Poroşenko, ilk kez baş başa görüşme yapmış oldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ