Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD'in maaş sistemi deşifre oldu, Terör örgütü IŞİD'in saflarına katılanlara ayda 400 dolar ödediği ortaya çıktı, İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre terör örgütü IŞİD, saflarına katılanlara ayda 400 dolar ödüyor. Evlenen militana bir seferde bin

        İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre terör örgütü IŞİD, saflarına katılanlara ayda 400 dolar ödüyor. Evlenen militana bir seferde bin 200 dolar veriyor. Yaklaşık 20 bin savaşçısı olan örgütün sadece yıllık maaş ödemeleri 100 milyon doları buluyor. Esad rejiminde ise aylık ortalama 150 doların altında kazanan gençler için örgütün sunduğu bu koşullar cazip görülüyor.

        Haberde, Suriye ve Irak'ın kuzey bölgelerinde hâkimiyet kuran Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üye kazanmasında en etkili unsurlardan birinin de savaşçılarına sağladığı yüksek maaşlar olduğu belirtildi. Örgüt, üyelerine ayda 400 dolar (yaklaşık 800 lira) maaş ödüyor. Ayrıca, evli olan IŞİD savaşçıları sahip oldukları eş başına 100 dolar (215 lira) ve her çocuk başına da 50 dolar (108 lira) aylık ek para alıyor. Zvi Bar'el imzalı analizde Suriye'de Esad rejiminin yönetiminde ayda ortalama 150 doların (yaklaşık 320 lira) altında kazanan Suriyeli gençler için bu durum IŞİD'i cazip hale getiren önemli bir faktör.

        Öte yandan IŞİD terör örgütü, evlenen üyelerine tek seferlik bin 200 dolar (yaklaşık 2 bin 600 lira) ödüyor ve dayalı döşeli bir daire veriyor. Bu evlerin IŞİD'in girdiği bölgelerden kaçanların geride bıraktığı konutlardan sağlandığı ifade ediliyor. Habere göre yaklaşık 20 bin savaşçısı olan örgütün sadece yıllık maaş ödemeleri 100 milyon doları (yaklaşık 215 milyon lira) buluyor. Bunun yanı sıra on milyonlarca dolar da silah alımı ve örgütün kontrolündeki yerlerde günlük yaşamı sürdürmek için harcanıyor.

        IŞİD'in aylık 100 milyon doları bulan geliri sayesinde bu masraflar rahatlıkla karşılandığı belirtilen haberde örgüt gelirinin büyük kısmının Irak ve Suriye'den yaptığı ham petrol satışına dayandığı ifade ediliyor. Örgüt ele geçirdiği yerlerde de devlet yerine kendisi vergi topluyor. Bu toprakları ticari olarak kullanan kişilerden de geçiş için para alan örgüt mali açıdan güçlü görünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ