Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Soğuk savaş 2.0, Son yılların en kritik NATO zirvesinde Rusya stratejisini değiştirme kararı alındı, nato zirvesi, galler nato zirvesi, nato zirvesi rusya kararları, nato zirvesi ukrayna kararları, nato ittfakları
        1

        Galler’de bir araya gelen NATO ittifak üyelerinin liderleri Ukrayna krizinin ardından Rusya stratejisini tamamen değiştirme kararı aldı.

        2

        Soğuk Savaş’ın ardından kendine “terörle mücadele” misyonu biçen NATO, Rusya tehdidinin artması üzerine “ittifak topraklarını savunma” stratejisine geri döndü.

        3

        1- Fransa savaş gemilerini askıya aldı

        Fransa ile Rusya arasında Haziran 2011’de imzalanan Mistral sınıf 2 helikopter savaş gemisinin teslimatı konusunda kriz yaşanıyor. Fransa, Ukrayna sorunu nedeni ile savaş gemilerinin teslimatını askıya aldı. 1.6 milyar dolarlık ödemeyi peşin alan Fransa’nın yıl sonunda Vladivostok ismi verilen ilk savaş gemisini, 2015 sonunda da Sivastopol ismi verilen ikinci savaş gemisini teslim etmesi gerekiyordu.

        4

        2- ABD ordusu Ukrayna'da tatbikat yapacak

        ABD’nin 200 askerinin, 16-26 Eylül tarihleri arasında Ukrayna’nın batı sınırında ortak tatbikat yapacağı açıklandı. Ukrayna’nın doğusunda başlayan krizden bu yana ilk defa Amerikan askerleri Ukrayna topraklarında askeri manevra yapıyor. Ukrayna’nın batısında her yıl yapılan ‘Rapid Trident’ isimli tatbikata 15 ülke askerleri katılıyor. Rusya, NATO tatbikatını bir provokasyon olarak değerlendiriyor.

        5

        3- Kremlin nükleer tatbikat başlatıyor

        Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin nükleer gücünün hazırlığını sınamak için 4 bin askerin katılacağı bir nükleer tatbikat
        yapacağını duyurdu. Bir ABD destroyeri de Karadeniz’e girdi. ABD Donanması; USS Ross destroyerinin “ABD’nin NATO
        müttefiklerinin ortak güvenliğini güçlendirmeye bağlılığını göstermek için” Karadeniz’e gönderildiğini açıkladı.

        6

        4- Kiev, Rusya sınırına 2 bin km duvar örüyor

        Ukrayna, Rusya sınırına duvar örmek için harekete geçiyor. Ukrayna Başbakanı Arseni Jazenjuk, “Ukrayna ile Rusya arasına gerçek bir sınır koymak üzere duvar örmek için girişimlere başladık. Rusya bir terör ülkesi ve biz bundan kendi topraklarımızı korumalıyız” dedi. 2 bin kilometre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğinde olacak duvarın etrafına ise mayın döşenmesi öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ