Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İsrail, Yeni Zelanda, İsrail Yeni Zelanda Büyükelçisi'ni reddetti.

        İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, Yeni Zelanda'nın Ankara'da bulunan ve Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ürdün, Filistin ve İsrail'le ilişkilerini yürüten yeni büyükelçisini reddettiği bildirildi.

        Yeni Zelanda'nın yeni büyükelçisi Jonathan Curr'un, mektubunu sunmak için bu hafta İsrail'e giderek önce İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i daha sonra da Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ziyaret etmesi bekleniyordu ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Curr'a aynı zamanda Filistin'in de elçisi olacağı gerekçesiyle onay vermedi.

        Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, konuyla ilgili açıklamasında, "İsrail hükümeti birkaç gün önce bize, aynı zamanda Filistin yönetiminin de elçisi olacak birini büyükelçi olarak kabul etmeyeceklerini bildirdi" dedi.

        Yeni Zelanda Başbakanı John Key ise konuyla ilgili daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını söyledi. Key, "İsrail, Yeni Zelanda hükümetine bir mesaj mı vermek istiyor?" sorusuna "Bilmiyorum, belki de" yanıtını verdi.

        Yeni Zelanda'nın 2012 yılında Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasına ilişkin karar tasarısına Filistin lehine oy verene kadar uluslararası toplum tarafından "İsrail dostu" bir ülke olarak bilindiğini söyleyen Key, ülkesinin artık daha tarafsız göründüğünü, Ortadoğu'da barışın sağlanması gerektiğini ve 2 devletli çözümü desteklediklerinin altını çizdi.

        İsrail ve Yeni Zelanda arasında yaşanan gelişmelerin, 2 ülke arasında diplomatik bir krizin habercisi olabileceği yorumları yapılıyor.

        Yeni Zelanda Büyükelçisi Jonathan Andrew Curr, 8 Ağustos'ta 11. Cumhurbaşkanı Abdlullah Gül'e güven mektubunu sunmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ