Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika 168 yıl önce kaybolan gemi bulundu, John Franklin, Stephen Joseph Harper, Kanada.
        1

        İngiliz kraliyetine ait gemi, 1846 yılında King William adası yakınlarında 129 kişilik mürettebatı ile birlikte buzullara sıkışarak batmıştı.

        2

        Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Harper, enkaza ulaşılmasını "ülke tarihinin en büyük gizemlerinden biri çözüldü" şeklinde duyurdu.

        3

        Geminin dış iskeletinin iyi durumda olduğu belirtilirken, küresel ısınma nedeniyle bölgedeki buzulların erimesi gemi enkazına ulaşmayı kolaylaştırdı.

        4

        Bulunan geminin, kaybolan HMS Erebus ya da HMS Terror gemilerinden hangisi olduğunu henüz bilmediklerini kaydeden Harper, batık gemiye Kanada Milli Parklar İdaresi'nce sırf bu iş için satın alınan uzaktan kumandalı su altı arama aracıyla ulaşıldığını anlattı.

        5

        Bulunan geminin, Kanada'nın Kuzey Kutbu'ndaki egemenliğinin en önemli delili ve parçası olduğunu ifade eden Harper, "Bu Kanada için tarihi bir andır" dedi.

        6

        Geminin bulunmasında emeği geçenlere teşekkür eden Harper, pazar günü bulunan geminin görüntülerinin kayıp iki gemiden biri olup olmadığından emin olmak için incelendiğini ve incelemenin ardından kesin kanaate vardıklarını anlattı.