Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Osmanlı'yı parçalama haritası satışa çıktı!, İngiliz ajanı kendi elleriyle çizmişti!, arabistanlı lawrence
        1

        Birinci Dünya Savaşı´nda Arap topraklarını Osmanlı´dan koparmak için Arapları Osmanlı´ya karşı kışkırtan Arabistanlı Lawrence adlı ünlü İngiliz casusunun kendi elleriyle çizdiği bölge haritası 100 bin sterline (yaklaşık 350 bin TL) satışa çıkarıldı.

        2

        Sotheby´s müzayede şirketi tarafından önümüzdeki ay Londra´da satışa çıkarılacak olan ve sararmış bir kağıt üzerine bizzat Lawrence tarafından çizilen harita, Arap ayaklanması sırasında ünlü casusun liderliğindeki Arap birliklerinin Hicaz demiryoluna kadar izlediği Sirhan Vadisi rotasını gösteriyor.

        3

        Yarbay Thomas Edward Lawrence, 1888 yılında Britanya'da dünyaya geldi. Arkeolog, askeri stratejist, casus ve yazar olan yarbay, profesyonel olarak T.E. Lawrence veya T.E. Shaw isimlerini kullandı.

        4

        1916 - 1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Arap Ayaklanmasında, Birleşik Krallık irtibat subayı olarak aldığı görev nedeniyle Arabistanlı Lawrence olarak tanındı.

        5

        Arapların birçoğu, Osmanlı ve Avrupalı devletlerin hakimiyetine karşı verdikleri özgürlük mücadelesine önderlik etmesinden dolayı onu, Arap uyanışının öncüsü ve halk kahramanı olarak kabul ediyor. Britanyalılar da onu en büyük savaş kahramanlarından biri olarak görüyor.

        6

        İlk tayin yeri olan Kahire'de İngiliz Askeri Haberalma Servisi için çalıştı. Araplarla olan sıcak ilişkileri Lawrence'ı, İngiliz ve Arap kuvvetleri arasındaki irtibat subaylığı görevi için biçilmiş kaftan kılıyordu. Ekim 1916'da, Arap millî faaliyetlerini rapor etmesi için çöle gönderildi.

        7

        Mekke şerifi Hüseyin bin Ali'nin oğlu Emir Faysal komutasındaki düzensiz birliklerle birlikte Medine'deki Osmanlı muhafız birliklerini şehirden çıkarmamaları konusunda ikna etti.

        8

        Araplarla geçirdiği zaman zarfında, gelenek ve yaşantılarına bayağı adapte oldu. Deve ile seyahat edip, sıkı bir dostluk kurduğu Prens Faysal'ın hediye ettiği yerel kıyafetleri giymeye alıştı.

        9

        Osmanlı İmparatorluğu´na karşı düzenlenen bu ayaklanma sonucunda Arap birlikleri 1917´de Kızıldeniz´deki Akabe limanını ele geçirmişti.