Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İskoçya, İskoçya'da referandum, İskoçya'da bağımsızlık referandumu, Birleşik Krallık.

        İskoçya bağımsızlık referandumundan çıkan sonuçlar Birleşik Krallık'tan ayrılmaya ‘hayır’ diyenlerin önde olduğunu gösterdi.

        İskoçya’da dün gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunda kullanılan oyların büyük bölümü sayıldı. Toplam 32 seçim bölgesinden sonuçların açıklanmasının ardından ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasını isteyenler yüzde 44,6'ya karşı yüzde 55,4 oyla önde tamamladı. Bağımsızlık karşıtları kutlamalara başladı.

        İngiltere Başbakan'ı Cameron bağımsızlık karşıtı kampanyanın liderini tebrik etti.

        Bağımsızlık yanlıları İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’dan zaferle ayrıldı. Şehirdeki seçmenlerin yüzde 53.49’u referandumda bağımsızlığa 'evet' dedi. Bağımsızlık yanlıları Dundee ve West Durbantonshire’da da zafer kazandı.

        İlk açıklanan bölge Clackmannanshire oldu. Seçmenlerin yüzde 46'sı "Evet" oyu kullanırken, yüzde 54'ü "Hayır" dedi. Clackmannanshire'daki seçmenlerin yüzde 89'u sandık başına gitti.

        CAMERON'DAN İLK AÇIKLAMA

        Referandum sonucunun açıklanmasının hemen ardından İngiltere Başbakanı David Cameron “Ülkeyi sakinleştirmek ve güven ortamı yaratmak” amacıyla ulusa seslendi.

        Cameron, İskoç milliyetçileri, verasette yeni yetkiler konusunda yapılacak görüşmelere davet ederken, İngiltere, Galler ve kuzey İrlandaya da yeni yetkiler tanınacağının sözünü verdi.

        İskoçya'nın bağımsızlığa hayır demesinin 'net bir sonuç' olduğunu söyleyen Cameron bu sonucun ardından tüm İngiltere için dengeli uzlaşmalar istediğini söyledi.

        Referandum sonucunun, İngiltere'nin yönetim şeklini değiştirme konusunda müthiş bir fırsat yarattığını belirten Cameron, bir sonraki parlamentoda İskoçya'ya daha fazla yetki verileceğini açıkladı ve İskoçya'ya verilecek yeni yetkiler konusundaki kanun tasarısının ocak ayında yayınlanacağını ifade etti.

        David Cameron İngiliz meclis üyelerinin vergiler, sağlık ve harcamalar konularını yeniden gözden geçirmelerini istedi. İskoçların kendi parlamentolarında bu konular hakkında oylama yapabildiği gibi Galler ve İrlanda'nın da aynı hakka sahip olması gerektiğini söyleyen Cameron, tüm bu adımların İskoçya'da düzenlendiği şekilde birbiri ardına yapılması gerektiğini söyledi.

        Öte yandan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in bugün öğleden sonra referandumla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

        Oy sayımının Türkiye saati ile sabah 8:30-10:30 arasında tamamlanacağını tahmin ettiklerini belirten yetkililer resmi sonuçların seçim kurulu başkanı Mary Pitcaithly tarafından açıklanacağını duyurdu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ