Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'den IŞİD'e hava saldırısı, IŞİD, Suriye, Pentagon, ABD.

        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ordusu ve müttefik ülkelerin, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, "Olumlu bakıyoruz, arama vermeden devam etmeli" dedi.

        Öte yandan Türkiye saati ile 17 sularında Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik operasyon hakkında açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün işbirliği için müteşekkir olduğunu belirtirken ABD'nin IŞİD'le operasyonunda yalnız olmadığının kanıtlandığını söyledi.

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, ABD ve partner ülkelerce IŞİD hedeflerine yönelik 14 hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

        Suriye'nin kuzeyinde, Batılı rehinelerin tutulduğu yer olarak bilinen ve IŞİD'in merkezi konumundaki Rakka'ya yönelik operasyonda, 50'den fazla IŞİD hedefinin vurulduğu belirtildi.

        ABD'nin bu saldırıları yürütmek için Kızıl Deniz ve Kuzey Arap Körfezi'ndeki uluslararası sularda görev yapan "USS Arleigh Burke" ve "USS Philippine Sea" adlı savaş gemilerinden 47 Tomahawk kara saldırı füzesi fırlattığı, ayrıca CENTCOM'un sorumluluk sahasında konuşlu ABD Hava Kuvvetleri, Donanma ve Deniz Piyadaleri'ne bağlı avcı ve bombardıman uçakları ile insansız hava araçlarının kullanıldığı bilgisi verildi.

        Suriye'de IŞİD hedeflerinin vurulduğu kentler: Rakka, Tel Abyad, Meyadin, Ebu Kemal ve Deyr Ez Zor olarak açıklandı.

        Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarında Suriye yönetiminden izin alınması gerektiğini söyledi.

        Kremlin Basın Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki mun ile yaptığı telefon konuşmasında, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarını görüştü.

        Görüşmede Rusya'nın konuya ilişkin tutumunu açıklayan Putin, "Suriye yönetiminin saldırılardan haberdar edilmesi yetersiz. Saldırıların yapılması için yönetimden izin alınması gerekiyor" dedi.

        ABD ordusu ve partner ülkelerin güçleri, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı operasyon başlatmıştı.

        Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili kendilerinin haberdar edildiği belirtilmiş fakat ABD'ye Suriye topraklarına saldırı yapmaya müsaade etmedikleri kaydedilmişti.

        Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı, saldırılar öncesinde ABD'nin kendilerini bilgilendirdiğini açıkladı.

        Suriye resmi ajansı SANA'nın haberine göre, ABD dün, Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi temsilcisi Beşar el-Caferi'ye, Rakka'daki IŞİD hedeflerine hava saldırısına başlanacağını iletti.

        Pentagon'dan yapılan açıklamada, saldırılarda çeşitli tipte savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanıldığı bildirildi. Ayrıca, "Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik operasyon devam ediyor. Operasyon bitene kadar başka bilgi verilmeyecektir" denildi.

        ABD ile koalisyon güçleri Suriye'de IŞİD'in hakim olduğu bölgelere hava saldırısı düzenledi. Hava saldırısına ABD'nin yanında aralarında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yer aldığı bazı Arap ülkeleri katıldı.

        ABD hava kuvvetleri, koalisyon güçlerinin de desteği ile ilk kez Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Operasyonda Suriye'nin Rakka şehrindeki IŞİD'e ait depo ve tesisler hedef alındı. ABD hava saldırısına, savaş jetlerinin yanında Predator ve Reaper modeli insansız hava araçları ile katıldı. Ayrıca bölgede bulunan savaş gemilerinden Tomahawk füzeleri fırlatıldı.

        ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "ABD ordusu ve müttefik ülkelerin askeri kuvvetlerinin Suriye'de IŞİD'e karşı avcı ve bombardıman uçakları ile Tomahawk füzelerinin kullanıldığı bir askeri operasyon gerçekleştirdiğini doğruluyorum." dedi. Söz konusu operasyon kararının bu sabah ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nca alındığını bildiren Kirby, daha fazla detay veremeyeceğini ifade etti.

        Hava operasyonuna ABD'nin dışında sadece bazı Arap ülkeleri katıldı. Bu Arap ülkelerin Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün olduğu bildirildi.

        En az 55 IŞİD militanı öldü

        ABD ve müttefiklerinin Suriye'de düzenlediği saldırılarda, en az 55 IŞİD militanının öldüğü bildirildi.

        AA muhabirine konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genelkurmay Başkanlığı Doğu Cephesi Sözcüsü Ömer Ebu Leyla, Irak sınırındaki Deyr ez-Zor ilinin doğusundaki Bukemal kentindeki hedeflere düzenlenen 30 hava saldırısında en az 30 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini söyledi.

        Rakka kentindeki Suriyeli muhalifler ise kent merkezi ve kırsalına düzenlenen 20 hava saldırısında 25 IŞİD militanının yaşamını yitirdiğini belirtti.

        Muhalifler, Rakka kırsalındaki Tabka Askeri Havaalanı'na 5, Tel Abyad kenti ile 93. Tugaya 3'er hava saldırısı düzenlendiğini kaydetti. Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ve Halep kentlerinde el Nusra'nın da vurulduğunu söyledi.

        Abdulrahman, Halep'teki hava saldırılarında 30 El Nusra üyesinin yanı sıra sekiz de sivilin öldüğünü belirtti.

        ABD ordusundan yapılan açıklamada; füzelerin, Kızıl Deniz ve Basra Körfezi'nin kuzeyinde konuşlanan savaş gemilerinden atıldığı bildirildi.

        Öte yandan, ABD ve müttefiklerinin Suriye'nin Humus kenti kırsalına düzenlediği hava saldırılarında 6 çobanın hayatını kaybettiği ifade edildi.

        Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının Humus kırsalındaki Cebel eş-Şair bölgesine düzenlediği hava saldırısında, çobanlık yapan aynı aileden 6 kişinin öldüğü vurgulandı.

        Hava saldırısına hedef olan bu kişilerin göçmen bedevi olduğu ve çadırlarının hedef alındığı belirtildi.

        İncirlik teyakkuzda

        ABD'nin Türkiye'deki askeri üssü Adana İncirlik'ten operasyona şu ana kadar fiili bir katkı gözlemlenmedi. Ancak İncirlik üssündeki ABD'li komutanlar sabaha dek operasyonu takip etti. İncirlik'in Rakka'ya yapılan bombardımanda teyakkuz halinde olduğu öğrenildi. ABD'nin vurduğu bölgelerde IŞİD kuvvetlerinin 3'te 2'sinin yaşadığı tahmin ediliyor. IŞİD'in 30 bin kişiyi aşan organize kuvvetlerinin 20 bini suriye sınırları içinde.

        ABD Başkanı Obama'dan ilk açıklama

        Türkiye saati ile 17 sularında Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik operasyon hakkında açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün işbirliği için müteşekkir olduğunu belirtirken ABD'nin IŞİD'le operasyonunda yalnız olmadığının kanıtlandığını söyledi.

        Operasyon sırasında El Kaide'nin kolu olan bir örgütün de vurulduğunu belirten Obama, müttefikleriyle omuz omuza çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederken ABD Donanması ve Ordusu'nu tebrik etti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ