Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Müzakereler yeniden başladı, Filistin, İsrail, Mısır, Batı Şeria, Kahire, arabulucu, ateşkes, Kays Abdukerim, Gazze

        Mısır aracılığında, İsrail ile Filistinli gruplar arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde, taraflar arasında ''ateşkese riayet'' vurgusu yapıldı.

        Filistin heyeti üyesi Kays Abdukerim'in yaptığı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'nın El-Halil kentinde 2 Filistinli'yi öldürmesi sebebiyle kısa bir süre kesintiye uğradıktan sonra tekrar başlayan müzakerelerde, taraflar arasında "ateşkese riayet" vurgusu yapıldığını, müzakerelere Ekim ayının son haftasında devam edilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

        Abdulkerim, "Bugün El-Halil'de meydana gelenler, İsrail'in ateşkesi ihlal etme ve müzakereleri başarısızlığa uğratma kastıyla yaptığı olaylardı. Ancak Mısır tarafı, ortamı sakinleştirmeyi başardı ve müzakereler kesintinin ardından yeniden başladı" dedi.

        Bugünkü görüşmeler hakkında Abdulkerim, şunları ifade etti:

        "Taraflar, müzakerelerde görüşülmesini istediği konuları ortaya koydu. Filistin tarafı, dört konunun masaya yatırılmasını istedi; Gazze'nin imarına başlanması, ateşkes maddelerinin pratiğe dökülmesi, havaalanı ve limanların işletimi, işgalcilerin 12 Haziran'dan bu yana Filistinliler'e yönelik tüm uygulama, cezai işlem ve yaptırımlarının iptal edilmesi. Bu bağlamda, Filistin Meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 12 Haziran'dan itibaren gözaltına alınan tüm Filistinliler'in serbest bırakılması talebi yer alıyor."

        İsrail tarafının talepleri hakkında bilgi vermeyen Abdulkerim, görüşmelere Ekim ayının son haftasında devam edilmesi konusunda anlaşma sağlandığını dile getirdi.

        İsrail ordusu, 12 Haziran'da kaybolan ve ölü bulunan 3 Yahudi yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Filistinli Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi'nin El-Halil'de bu sabah düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü açıklamıştı.

        Müzakereler için Kahire'de bulunan Filistin heyeti, İsrail'in 2 Filistinli'ye suikast düzenlemesini kınayarak, bu eylemin müzakereleri iptal etmek amacıyla yapıldığını ileri sürmüş ve görüşmeler kesintiye uğramıştı. Bir kaç saatlik kesintinin ardından, dolaylı müzakereler tekrar başlamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ