Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Bin Ladin'in damadına müebbet, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in damadı ve örgüt sözcüsü Süleyman Ebu Geyt, müebbet hapis cezasına çarptırıldı,

        El Kaide örgütünün öldürülen lideri Usame Bin Ladin'in damadı ABD'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.11 Eylül saldırıları düzenlendiğinde, El Kaide'nin sözcülüğünü yapan Süleyman Ebu Geyt, ABD'de yargılanıp cezaya çarptırılan en üst düzey El Kaide üyesi olarak kayıtlara geçti.

        Kuveyt vatandaşı olan Ebu Geyt, El Kaide tarafından yayınlanan video ve ses kayıtlarında "ABD'ye saldırı" çağrısı yapan isim olarak biliniyordu.

        New York'ta mahkemenin kararını açıklamasından sonra konuşan Ebu Geyt, "Dünya çok yakında bu tiyatronun son bulduğunu görecek" dedi.

        11 Eylül saldırıları sonrası bir süre terör örgütü El Kaide'nin sözcülüğünü yapan Süleyman Ebu Geyt'ın 2001 yılında İran'da tutuklanarak uzun süre cezaevinde kaldı.

        ABD'de muhafazakar kimliğiyle tanınan Demokrasiyi Savunma Vakfı tarafından hazırlanan "The Long War Journal" isimli blogun haberine göre, Ebu Geyt 2010 yılına kadar İran'da cezaevinde tutuldu. İran'ın bu tarihte bıraktığı Ebu Geyt'in Afganistan'a gönderildiği iddia edildi.

        CIA'ın en çok arananlar listesinde yer alan Süleyman Ebu Geyt, İran üzerinden Türkiye'ye girmeye çalışırken yakalandı. Mahkemeye çıkarılan Ebu Geyt, Türkiye'de suç işlemediği gerekçesiyle tutuklanamadı. 1965 Kuveyt doğumlu olan Ebu Geyt "Vatansız" olduğu için ülkesine de gönderilemedi. Ankara'da lüks bir otelde zorunlu ikamete tabi tutulan Ebu Geyt, ABD tarafından istenmesine rağmen iade edilmedi.

        TÜRKİYE SINIRDIŞI ETTİ, ÜRDÜN YAKALATTI

        Türkiye, Ebu Geyt'ten kurtulmak için ara bir formül buldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'yi ziyaret ettiği 1 Mart günü, Ebu Geyt sınırdışı edilerek Ürdün'e gönderildi. Ürdün'e gönderilmesi sırasında CIA ve FBI tarafından adım adım izlenen Ebu Geyt, Kuveyt'e doğru hareket ederken tutuklanarak ABD'ye götürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ