Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi BM'deki konuşma Mısır'ı kızdırdı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Mısırlı mevkidaşı Sami Şükri’nin New York'ta bugün yapması beklenen görüşme Mısır tarafından iptal edildi

        Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'daki darbeyi örnek göstererek BM'yi eleştirdiği konuşmasının ardından, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri arasındaki toplantıyı iptal ettiklerini duyurdu.

        Erdoğan konuşmasında, Birleşmiş Milletler'i şu sözlerle eleştirmişti.

        "Mısır'da, halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de, demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum."

        Görüşme öncesi Erdoğan'ın bu netlikteki sözleri Ankara'nın Mısır'daki darbe yönetimine dönük politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi.

        Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'la ilgili açıklamalarının kınandığı belirtilerek, "Mısır, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın BM Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını kınayarak ve kızgınlıkla izledi" denildi. Erdoğan'ın konuşmalarının yalan ve iftiralar içerdiği öne sürüldü.

        Bugün yapılması planlanan dışişleri bakanları buluşması, Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından Mısır'daki yönetimle Türkiye arasındaki en üst düzey görüşme olacaktı.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada Mısırlı Bakan Şükri ile IŞİD'e karşı stratejinin görüşüldüğü Paris ve Cidde'deki zirvelerde konuştuklarını ve 'New York'ta görüşelim' kararını aldıklarını söylemişti.

        Görüşme talebinin Türkiye'den geldiğine dair haberleri ise kesin bir dille yalanlamıştı.

        Cumhurbaşkanlığı danışmanları ise Mısır'ın görüşmeyi iptal ettiğini açıklamasından sonra bu konudaki sorular üzerine, söz konusu görüşmenin sadece Türkiye ile Mısır arasında bir 'ikili görüşme' olmadığını, bunun başka ülkelerin de katılımıyla yapılacak Gazze konulu bir toplantı olduğunu söylediler.

        Mısır'daki darbe yönetimi Türkiye ile ilişkileri korumakta istekli olmakla birlikte, Ankara, 'Mısır'ın istikrar ve gelişmesinin ancak halkın iradesine saygıyla mümkün olabileceği' görüşünü savunuyor.

        Türkiye hem darbeye hem de ardından gelen katliama en sert tepkiyi gösteren ülkeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan,çeşitli konuşmalarında Mısır'ın darbeyle iktidara gelen general Sisi'yi Mısır devlet başkanı olarak tanımadığını söyledi.İki ülke büyükelçilerini de karşılıklı olarak çekmişti. İlişkiler 23 Kasım'dan bu yana maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

        Al Jazeera / AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ