Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İltica talebinde büyük artış, BM, Suriye ve Irak'taki savaşların gelişmiş ülkelere yapılan iltica başvurularını son 20 yılın en üst seviyesine çıkardığını açıkladı

        Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre 2014'ün ilk yarısında, 330 bin 700 kişi 44 farklı ülkeye iltica talebinde bulundu. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 daha fazla.

        Eğer artış bu şekilde devam ederse iltica talebinin yıl sonunda 700 bine ulaşabileceğini bildiren Mülteciler Yüksek Komiserliği, son olarak bu sayıya 1990'lı yıllarda Yugoslavya'nın dağılma sürecinde ulaşıldığına dikkat çekti.

        BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, uluslararası toplumu bu gerçeği görerek çözüm üretmeye ve kendi nüfuslarını önümüzdeki yıllarda da devam edecek sığınma talebindeki artışa hazırlamaya çağırdı.

        İltica başvurusu, bir ülkeye daimi olarak yerleşip orada oturma ve çalışma hakkı elde etmeyi kapsıyor. Savaştan kaçarak, komşu ülke sınırlarına canını kurtarmak için geçici sığınma bu istatistiklerin dışında tutuluyor.

        Yoğunluk 6 ülkede

        BM'nin verilerine göre ilk altı aydaki iltica başvurularının üçte ikisi Almanya, ABD, Fransa, İsveç, Türkiye ve İtalya'ya yapıldığını gösteriyor. Her yedi başvurudan biri Suriyelilere ait. Bu geçen yıla göre iki kat fazla.

        Almanya'ya yapılan 67 bin 700 başvuru 1999'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Geçen yıla göre de yüzde 50 artış var.

        Avrupa Birliği'ne üye 28 ülke ise toplamda 216 bin 300 başvuru aldı. Avrupa kıtasının dışında, ABD'ye 52 bin 800, Kanada'ya ise 5 bin 800 başvuru oldu.

        Mülteci politikası BM'nin eleştirilerine neden olan Avustralya'yı ise 4 bin 600 kişi umut kapısı olarak gördü. Bu ülkeye başvurularda ise geçen yıla kıyasla yüzde 20 düşüş var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ